Főoldal » Rendkívüli mértékben eltolt évszakok, valószínű hideg 2013-mas tavasz, és száraz 2013 nyár

Rendkívüli mértékben eltolt évszakok, valószínű hideg 2013-mas tavasz, és száraz 2013 nyár

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tavaszi napéjegyenlőség időpontja március 20-ára (ritkább esetben 21-ére), a nyári napforduló a legtöbb esetben június 21-ére, az őszi napéjegyenlőség szeptember 22-ére (néha szeptember 23-ára), a téli napforduló időpontja pedig december 21-ére (ritkábban december 22-ére) esik.

Nem foglalkozva a földrajzórákon tanult meteorológiai évszakok kezdeteinek-végeinek időpontjaival, hanem kiindulunk abból, hogy elvileg akkor kellene legmelegebbnek lennie az időnek, amikor a nappal is a leghosszabb, illetve akkor kellene a leghidegebb időnek lenni, amikor a nappal a legrövidebb. Ebben az esetben a tavasz, és az ősz közepe a napéjegyenlőségekre, és nem április 15-ére, illetve október 15-16 éjfélére esne, továbbá a nyár és a tél közepe sem a január 15, illetve július 15 utáni éjfél lenne. Vegyük egy évszak hosszát 91,25 (365/4) napnak, felezzük ezt meg (45,625), ez legyen egy évszak első fele.
Ezen gondolatmenet szerint (A Microsoft Excel segítségével ki lehet számolni) a tavasznak február 2-án, a nyárnak május 4-én, az ősznek augusztus 3-án, a télnek november 3-án kellene kezdődnie. A hivatalos naptár szerint a meteorológiai tavasz, nyár, ősz, tél kezdetei ezektől a napoktól már eleve átlagosan 27 napot (majdnem 1 hónapot) késnek! Tehát a Földnek a Nap körüli keringéséhez képest az időjárásnak már eleve van egy nem is kicsi (talán hőtani és áramlástani tehetetlenségből adódó) csúszása.
Az utóbbi 3-4 évben ez a késés, vagyis a látszólagos nappályának a hőmérsékletekkel való egybe-nem-esése még jobban eltorzult. Az előző 2-3 évben még október 15-e körüli napokon is gyakorlatilag 20-25 °C közeli hőmérsékleteket lehetett feljegyezni (noha a legtöbb esetben, például tavaly is, markáns lehűlés jött, majd 1-1,5 hónap hosszúságú átmeneti időszak után szinte berobbant a tél). Idén még bizonyos időjárási modellek (például az olasz: http://www.ilmeteo.it/portale/meteo-30-giorni) még az április első felében is fagypont körüli hőmérsékleteket, és hidegleszakadásokat (északról jövő hidegfrontok, és az azt követő többnapos, vagy hetes sarkvidéki eredetű levegő következtében előálló hideg idő) jeleznek előre. Ez az évszázadokon keresztül megfigyelt időjárásnak a látszólagos nappályának megfelelő időjárástól a légkör tehetetlenségeiből adódó “természetes” elcsúszásához hozzáadódik, tehát az évszakok gyakorlatilag 1+1,5 hónapnyit, vagyis 5/6 évszaknyi késés!
A hét végéjén az időjárási modellek szerint vasárnaptól keddig még mindig télies idő várható többfelé havazással, késő februári hőmérsékletekkel. Bár a www.koponyeg.hu, illetve a www.idokep.hu előrejelzései egyelőre nem jelzik, az áprilisi hónap elejei aránylag jó idő után – bár lehetséges, hogy a napi csúcshőmérséklet a hónap elején eléri, vagy kissé meghaladja a 15 °C-ot, az éjszakai fagyok átmenetileg megszűnnek – személy szerint a fentebb említett olasz modell előrejelzés beválását tartom a legvalószínűbbnek, mivel az elmúlt években tapasztaltakhoz nagyon hasonló időt ígér. Eszerint április 10-e körül újabb hidegleszakadás várható, éjszaka újra fagyni fog, és a hegyekben – de extrém esetben akár az Alföldön, vagy Budapest tengerszínt feletti magasságának megfelelő helyeken is – újabb szilárd halmazállapotú csapadék eshet. Nem lesz valószínű a megmaradó hó, a csapadék nagy valószínűséggel konvektív felhőkből, graupelzáporokkal érkezhet. A csúcshőmérséklet 10 °C alá csökkenhet, a minimum hőmérsékletek -5 °C körül lesznek. Tapasztalatokból kiindulva valószínűleg április 20-a táján robbanásszerűen érkezik csak meg az igazi tavasz. A csúcshőmérsklet akkor majd a 20 °C-ot is elérheti, viszont május elején az elmúlt évek – inkább évtizedek, évszázadok – tapasztalataira hivatkozva újabb hidegleszakadás jöhet a hónap elején a fagyosszentek idején. Bár nem valószínűsítek havat, de egy-két napra az éjszakai hőmérséklet megközelítheti a 0 °C-ot. Az amerikai meteorológiai szervezetek oldalain (elsősorban: http://www.cpc.ncep.noaa.gov bár a kezdeti feltételek még 2012. szeptemberi adatok) a következő 3 hónap csapadékmennyisége Magyarország (Erdély, és a többi elcsatolt területet is ideértve) az átlagost meghaladó mennyiségű lesz: http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/people/wwang/cfs_fcst/images3/euPrecProbSea.gif. Összességében nyárig még legalább 2 erős hideghullámot valószínűsítek. A nyár időjárásáról az előbb említett amerikai előrejelző oldalon még nem tettek közzé megbízható adatokat, de a téli rendkívüli nagy mennyiségű havazások, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján után inkább a forró 35 °C, vagy azt meghaladó csúcshőmérsékletű napokat, és szárazságot, nyugati-anticiklonáris áramlást valószínűsítek, mint a tavalyi aránylag csapadékos június-júliust (az augusztus tavaly is szélsőségesen száraz volt). A mostanában még bő mennyiségben leeső esővizet nyárra mindenképpen célszerű lesz erre az időszakra elraktározni.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.