Főoldal » Rózsák

Rózsák

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A rózsák nemzetsége, faj- és fajtaválasztéka olyan gazdag, hogy bemutatásuknak egy külön blogot lehetne szentelni. Ebben a cikkemben röviden bemutatom az egyes csoportjaikat. A rózsák a Rosaceae családba tartozó cserjék, termésük a mindenki által jól ismert csipkebogyó.  A csipkebogyó egy csoportos aszmag termés, melyet az elhúsosodó vacok vesz körül. Hajtásaik tüskések, és néhány faj esetén serteszőrősek is. Lombhullatóak vagy örökzöldek. Több fajuk Magyarországon is őshonos. A rózsa az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a rózsák kultúrtörténetéről bővebben itt olvashatunk. Az ősi Perzsiában rozáriumokban nemesítették a rózsákat. Ezekben a kertekben termesztették a damaszkuszi rózsát (Rosa damascena), amely ma is kedvelt teltvirágú faj, valószínűleg hibrid (Rosa gallica x Rosa centifolia).

Európában, kezdetben csak az őshonos fajokat ültették, keresztezték és szaporították. Majd a 18. század folyamán bekerültek a választékba a kínai rózsák is, a Rosa chinensis var. semperflorens (bengáli rózsa), és a Rosa chinensis var. gragrans syn. Rosa odorata (tearózsa), ez utóbbi ősi alakja ismeretlen. A 19. században Koreából és Kínából megérkezett a Rosa multiflora és Amerikából a Rosa setigera (prérirózsa). Elkezdődött a mai napig tartó rózsanemesítés. Ma a legnagyobb mennyiségben Hollandiából, Equador-ból és Afrikából érkeznek a vágott rózsa fajták az európai piacra. Az európai városok közül elsőként Franciaországban alakítottak ki rózsagyűjteményt. További szép, látogatásra érdemes rózsagyűjtemények: http://en.wikipedia.org/wiki/Rose_garden. A magyarországi budatétényi rózsakertet 1964-ben alapították, 6 ha-on, 2500 különböző fajta rózsa nyílt, amelyeket évente egyszer, június elején bárki megcsodálhatott. Ma már a kert nem látogatható, csak néhány rózsatő éldegél benne.

A rózsák kertészeti csoportosítása

Vad fajok és klónjaik

Rosa canina – vadrózsa, gyepűrózsa, kutyarózsa
Európában, Nyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában elterjedt faj. Köves, száraz domboldalakon él. Nálunk is őshonos, Európában ez a leggyakoribb vadrózsa faj. A napos helyeket kedveli. Virágai halvány rózsaszínűek, illatosak, május-júniusban virágzik. Termése vörös színű csipkebogyó, gyógynövény. Terméséből készül a csipkebogyó lekvár, a csipketea és a csipkebor (galéria: 1.-3. kép).

Rosa rugosa – ecetrosa, ráncoslevelű rózsa, japán rózsa
Kelet-Ázsia a hazája. Tüske és serteszőr is van a hajtásain, tarackoló, a levélkék fonáka szőrős. Virágai lilásak, sötétrózsaszínűek, június-augusztusban folyamatosan nyílnak. Termése lapított gömb alakú, narancsvörös. 1-1,5 m magasra nő. Őszi lombszíne aranysárga. A kártevők nem kedvelik. Nálunk dísznövény, kertekbe, parkokba ültetik, szép sövényt alkot, kivadulhat. A túlzottan meszes talajokat nem kedveli, nyáron öntözést igényel (galéria: 4. kép).

Rosa foetida – pézsmarózsa, poloskarózsa
Kisázsiában honos. Május-júniusban hozza, sárga színű, poloska szagú virágait, termése narancssárga. A Pernet fajták egyik szülője (galéria: 5. kép)

Rosa nitida – észak-amerikai rózsa
Észak-Amerika, alacsony növekedésű, 30-80 cm magas, virágai rózsaszínűek, termése piros, őszi lombszíne piros (galéria: 6. kép).

Rosa multiflora – sokvirágú rózsa
Japánban és Koreában honos faj. Tüskéi horgasak, virágai fehéresek, sátorvirágzatba tömörülnek, június-júliusban nyílik. Termése piros, apró. A futórózsák egyik szülője (galéria: 7.-8. kép).

Rosa gallica – parlagi rózsa, bársonyrózsa
A legtöbb, keletről származó kerti rózsafajta őse. Virágai rózsaszínűek vagy pirosak, nagyok, magányosan állnak. Termése gömb alakú, piros színű. Nálunk főként lösztalajokon fordul elő (galéria: 9. kép).

Rosa dumetorum – berki rózsa
Közép-Európában cserjés helyeken gyakori faj (galéria: 10. kép).

Rosa arvensis – erdei rózsa
A legkésőbb virágzó (június-július) őshonos rózsafaj. Szára szétterülő, virágai fehérek, termése apró, piros színű. Bükkösök és gyertyános-tölgyesek aljnövényzete. A meszes talajokat, a meleg és kiegyenlített klímát kedveli (galéria: 11.-12. kép).

Rosa stylosa – oszlopos rózsa
Nyugat-Európában gyakori, nálunk csak a Mátrában fordul elő, veszélyeztetett rózsa faj. Az erdei rózsa közeli rokona. Tüskéi horgasak, virágai fehérek vagy világos rózsaszínűek, termése piros, tojásdad alakú. A meszes, nedves termőhelyeket kedveli (galéria: 13.-14. kép).

Kerti rózsák fajtatípusai

Teahibrid rózsák

A teahibrid rózsák virágai nagyméretűek, egy virágszáron 1-2 vagy 3 virágot hoznak. Májustól az őszi fagyokig folyamatosan virágoznak. Fajtáikat vágott virágként is termesztik. 80-150 cm magas bokorrá fejlődnek.

Remotáns rózsák

Virágágyi rózsák fajtatípusai

Polyantha, Polyanthahibrid

A polyantha és a polyanthahibridek bokros növekedésűek, 50-100 cm magasra nőnek. Kisméretű virágaik virágzatba tömörülve nyílnak, folyamatosan egész nyáron át. Virágágyi kiültetésre alkalmasak rózsafajták (galéria: 15. kép).

Floribunda
A floribunda rózsák a teahibridek és a polyanthahibridek keresztezéséből jöttek létre. Nagyvirágú, dúsan virágzó fajták tartoznak ebbe a csoportba. Mindként szülő előnyös tulajdonságait örökölték.

Floribunda grandiflora
Virágaik nagyok, hosszú szárúak.

Futórózsák

Őseik a Rosa multiflora és a Rosa wichuriana. Ezek Kelet-Ázsiban honosak, illatos, fehér virágaik vannak. A futórózsák hosszú, többméteres hajtásokat hoznak. Május-júniusban virágoznak, egyes fajok egész nyáron át virítanak (galéria: 16. kép).

Parkrózsák
1-2m erős növekedésűek.

Miniatűr rózsák
A bengáli rózsa törpe alakjai, Rosa chinensis convar. Rouletii. Kisméretű virágaikat egész nyáron át hozzák. 20-30cm magasra növő bokrok. Cserepes növényként is árusítják ezeket a fajtákat. Az erős fagyok ellen védelmet igényelnek (galéria: 17. kép).

David Austin rózsák
Egyre népszerűbb nálunk is a David Austin által nemesített, angol rózsák. A hazai kertészeti árudákban már egyre nagyobb választékban kaphatóak. Esküvői csokrokban kedvelt, telt virágú fajták. Vágott virágként is beszerezhető, de drágább, mint bármelyik másik rózsa. A romantikus stílusú kertek elengedhetetlen dísze (galéria: 18.-21. kép).

Rózsaolaj
A rózsaolaj illatszerek alapanyaga, általában a Rosa moschata-ból nyerik, az éppen nyíló bimbókat gyűjtik össze és többször lepárolják.

Rózsa gasztronómia
Rózsavizet házilag készíthetünk, a kertünkből szedett vegyszermentes rózsaszirmokból. Felhasználhatjuk süteményekbe, italokba, például készíthetünk belőle rózsavizes limonádét. A rózsavíz készítésének receptje itt olvasható. A rózsaszirmokból készíthetünk rózsalekvárt is. A rózsa terméséből, a csipkebogyóból csipketeát, csipkelekvárt vagy más néven hecsedlit és csipkebort készíthetünk.

Felhasznált irodalom
Ács Emőke, 88 színes oldal a rózsákról, 1988, Budapest. Cserjék, Természetkalauz sorozat, 1998, Magyar Könyvklub. Élővilág Enciklopédia, szerkesztő: Ujhelyi Péter, 2006, Kossuth Kiadó. Nagy Béla, Dísznövénytermesztés, 1992, Budapest. Prinszter Szaniszló, Növényneveink, 1998, Budapest. Tóth Imre, Lombhullató díszfák, díszcserjék a kertben, 1975, Budapest. Uránia Növényvilág, Magasabbrendű növények I., 1980, Budapest.

A képek forrása
Vezérkép: saját fotó, galéria: 1.-3. kép: www.intersemillas.es, 4. kép: www.hlasek.com, 5. kép: www.justourpictures.com, 6. kép: www.rosebuddies.com, 7. kép: www.ceas.ku.edu, 8. kép: www.biocontrol.ento.vt.edu, 9., 11.-14. kép: www.astrantias.com, 10. kép: www.flickr.com, 15. kép: www.gardenoasis.co.uk, 16. kép: www.network.hu, 17. kép:www.florpagano.com, 18. kép: www.sasiwedding.co.uk, 19. kép: www.victoriacorby.wordpress.com, 20. kép: www.mooseyscountrygarden.com.

További képek a florafoto blogban.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.