Főoldal » Sajtból van a Hold?

Sajtból van a Hold?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

“Bár én is a Földön élek
És engem sem ringattak angyalok
Már az ördögöktől se félek
És néha könyvet is olvasok….

…Mert ha éjjel a Holdról énekelek
Velem sír a sok éhes kutyagyerek
Mi együtt mondjuk el mindenkinek

Mégis sajtból van a Hold, sajtból van a Hold,
Sajtból van a Hold, sajtból van a Hold…”

…énekelte anno Demjén a Bergendyben (és utána még a Géniusz, no meg  Alvin és a Mókusok is – kinek hogy tetszik verzióban)…. No én ha a mai napig felnézek esténként az égre, főképp telehold idején, igencsak egy jóképű sajtot látok a csillagok között vigyorogni.

A Hold, a Föld nevű bolygó egyetlen kísérőjeként számos hiedelemnek alapja. A Hold különleges helyet foglal el az emberiség kultúrtörténetében is. Az őskor és az ókor vallásaiban a Holdat istenségként tisztelték.

A legismertebb holdistenségek a görög Szeléné, a római Luna istennő, vagy az egyiptomiak Honszu istene – a maja kultúrában Ixchel -en át az észak – amerikai navaho indiánok Yoołgai asdząąn >istennőjéig bezárólag tucatnyi kultúrában tisztelték istenként a Holdat.

No és jó pár természettudományos jelenségnek szabályozója (elég csak az árapály jelenséget említenem). Kötött keringése miatt mindig ugyanaz az oldala fordul a Föld felé, ezért misztikumba menő találgatásokra ad okot a mai napig a – “The Dark Side of The Moon.

De azon gondolkodtatok – e már, hogy tényleg, miből van a hold (a sajton kívül) illetve honnan származik és hogy került oda, ahol van?

A Chicagói Egyetem tudósait is megmozgatta ez a kérdés és a legfrissebb kutatásaikról a Nature Geoscience folyóirat online kiadásában jelentették meg tanulmányukat.

Az erről szóló cikket pedig most én megosztanám veletek itt.

Cikkajánlóm —>

Csak földi anyagból “készülhetett” a Hold

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.