Főoldal » Senecio kavalkád

Senecio kavalkád

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az aggófüvek vagy szenéciók az Asteraceae család tagjai, a nemzetségbe több mint 1500 faj tartozik. A mérsékelt és a trópusi övben is elterjedtek, egyes fajaik még a sarkvidékeken is előfordulnak. Magyarországon is több fajuk őshonos (fajlista a mellékletben található).

Egynyáriak, évelő lágyszárúak, pozsgás évelők, örökzöld cserjék, félcserjék, kúszónövények is vannak közöttük. Talán a legismertebb aggófüvek a nálunk virágzó szobanövényként árusított cinerária (S. cruentus), és az egynyáriként ültetett, szürke lombú hamvaska (S. bicolor).

Senecio cruentus
Régebbi elnevezései: Senecio x hybridus, Cineraria cruenta, Cineraria x hybrida, magyar elnevezése: cinenária. Népi elnevezése, a tetűvirág arra utal, hogy a levéltetvek előszeretettel fogyasztják a nedveit, ha kitesszük a kertbe, hamar el is lepik a növényt. Az alapfaj a Kanári-szigeteken honos, szurdokerdőkben él, kertészeti fajtáit kétnyáriként termesztik. Nagyszámú, tömegesen nyíló, színes fészekvirágzataikkal díszítenek. Tavasszal vásárolhatjuk meg a cineráriákat virágzó szobanövényként, érzékenyek a hidegre, ezért csak április végétől tegyük ki a kertbe vagy a teraszra, napfényes helyre. Vízigényes, a talaját soha nem hagyjuk kiszáradni, ha elfeledkeztünk az öntözésről és növényünk teljesen meglankad, egy kiadós öntözés még életre keltheti a cineráriánkat (galéra: 1.-4. kép és vezérkép).

Senecio bicolor
Régebbi elnevezései: Senecio maritima, Senecio cineraria, magyar nevén tengerparti aggófű, ezüstlevél vagy hamvaska.
A hamvaska a Földközi- tenger partvidékén honos örökzöld félcserje, nálunk egynyáriként termesztett kerti dísznövény, mérsékelten télálló, a második évben megláthatjuk apró sárga virágait is. Fő díszítőértéke az ezüstszürke lombja. A tavasszal vásárolt palántákat kiültethetjük egynyári virágágyakba színfoltként (főként a piros, bordó és lila virágú növények mellett mutat jól) vagy balkonládákba, összeültetésekbe a teraszunkra, erkélyünkre. Napos helyre ültessük (galéria: 5.-6. kép).

Pozsgás aggófüvek
Dél –és Délnyugat-Afrika sivatagjainak lakói. Nálunk szobanövényként tarthatóak, nyáron napos helyen a szabadban nevelhetőek.
A S. rowleyanus (zöldborólevelű szenéció) és a S. herreanus (bogyólevelű szenéció) félárnyékosabb helyen is jól fejlődik, de mindenképpen laza, jó vízáteresztő képességű talajban neveljük. Ámpolnában, szép csüngő növekedésű növények. A S. rowleyanus levelei szinte szabályos gömb alakúak, a S. herreanus levelei kicsit hosszúkásabbak (galéria: 7.-8. kép).
A S. mikanioides (fokföldiborostyán) és a S. macroglossus (viaszrepkény) örökzöld, félfás szárú, csavarodva kúszó növény, 3-5m magasra is felkúszhatnak, támaszték mellett neveljük őket. A S. macroglossus ’Variegatus’ fajtája tarka levelű, virágai krémfehérek, aprók (galéria: 9. kép, forrás: dghk.net). A fokföldiborostyán virágai sárgák (galéria: 10.-11. kép, forrás: photographersdirect.com, plantesdusud.com).
Hosszú, hengeres pozsgás levelei vannak a S. haworthii-nak (syn. S. tomentosus), a S. archerii ’Himalaya’-nak, a S. ’Kilimanjaro’-nak. Ezek kis bokorrá fejlődnek, metszhetőek, lombjukkal díszítenek, virágaik aprók. A S. haworthii levelei szürkén molyhosak, a ’Himalaya’ levelei keskenyebbek üde zöld színűek, a ’Kilimanjaro’ levelei pedig havas kék színűek (galéria: 12.-14. kép, forrás: sedumphotos.net, davesgarden.com). Tavasszal és a nyár folyamán ezek a fajok könnyen beszerezhetőek a virágüzletekben.

Virágkiállításokon vagy gyűjtőknél gyakrabban megtalálható további pozsgás Senecio fajok: Senecio articulatus (syn. Kleinia articulata, galéria: 15. kép, forrás: toptropicals.com), S. cephalophorus (galéria: 16. kép, forrás: flowerservant.com), S. crassissimus (galéria: 17. kép, forrás: davesgarden.com), Senecio kleinia (syn. Kleinia neriifolia), Senecio kleiniiformis, S. stapeliaeformis (syn. Kleinia stapeliaeformis, galéria: 18. kép, forrás: davesgarden.com).

Fatermetű szenéciók, üstökös fák
Az Andok és az afrikai magashegységek havasi régiójában élő Senecio fajok fatermetűek. Ezek az óriás aggófüvek, jól alkalmazkodtak az éjszakai fagyokhoz és a nappali 20-25ºC-os hőmérséklethez. Lassú növekedésűek, csupán 2-3cm-t növekednek egy év alatt.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.