Főoldal » Smokva…

Smokva…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kissé rendhagyó címért elnézést kérek, de a gyümölcsöt -amiről írok, így nevezik Horvátországban, ahol (ismét) volt szerencsém egy jó hetet eltölteni. Ott szedtem, (és fotóztam persze) ezt a finomságot / szépséget. Igazából annyira nem rajongom a friss fügéért, aszalva jobban szeretem, de ez amit most augusztus elején ott találtam…. Szép sárga színű, nagyon ízes, kellemes volt. Ezért gondoltam írok róla, és közelebbről bemutatom ezt az ősi kultúrnövényt.

Tehát akkor fügéről. Az egyik legősibb kultúrnövény, melyet gyakran említenek az Ószövetségben az olajbogyó, a szőlő és a gabona mellett az “Ígéret földjének” egyik kincseként.

A fügenövény népes családból származik. Közeli rokona az eperfának, a szobai fikusznak és a gumifának. Neve a Ficus-ból ered mint az angol ‘fig’ és a német ‘Feige’.

A füge eredeti hazája Kis-Ázsia, Szíria és Izrael, ám ősidők óta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. Frissen felhasználható fügés kenyérnek (focaccia) de aszalják, és bort is készítenek belőle. A jelenlegi fő termőhelyek Franciaországban, Spanyolországban, Törökországban és Kaliforniában vannak. Dél-Bulgáriában és Horvátország melegebb tájain koronás fákból álló ültetvényeket is létesítenek, sőt az utóbbi években Dalmácia tájait járva láttam elvadult fügefákat is.

A füge hazánkban is megterem. Irodalmi emlékeink szerint a törökök hozták és telepítették először. A legrégebbi ültetvények a Gellért hegy déli lejtőjén vannak, a helyen jól termő fügefákról írt Krónikájában Evlia Cselebi.

A fügebokor a talajra nem igényes, megél az agyagos, köves talajon is, ha annak elég mésztartalma van. Nagy hőigénye miatt nálunk napsütötte, szélvédett helyre, délre néző támfalak elé kell ültetni. Öntözni azonban szükséges. A bokor 3 – 4 m magasra nő meg, szétterülő laza koronájában nagy, öblös levelei vannak. Virága serlegvirágzat, ami leginkább egy diónyi bimbóhoz hasonló. Ez meghúsosodik, és 5-8 cm átmérőjű, zöld, barnás vagy lila, belül pirosas gyümölccsé érik.

[token node title-raw]

A fügét fás dugványokról lehet szaporítani. A bokrokat minden tavasszal illik megmetszeni, általában 5 – 6 erőteljes vesszőt hagyva bokronként. A metszés gyakorlatilag abból áll, hogy a vesszők hegyét vissza kell csípni, különben a termést metsszük le. Az idősebb bokrokat ritkítani is kell.

A füge a telepítés utáni 3 – 4 évben kezd teremni, az első érett gyümölcsöt itthon július végén, a másodtermést – szép hosszú ősz esetén októberben szedhetjük.  A hazai fügebokraink mind adriai típusúak. Ezek megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöket érlelnek, azonban a gyümölcsök aszalásra nem alkalmasak. Az üzletekben kapható, koszorúba fűzött és préselt – aszalt füge a szmirnai típusból származik. Ezek virága viszont megporzásra szorul, amit egy apró rovar, a fügedarázs végez el. Megtermékenyítés nélkül a termés éretlenül leesik a bokorról. Nálunk azért nem lehet az egyébként értékesebb szmirnai fügét termeszteni, mert a fügedarázs nem viseli el a mi hideg teleinket. A fiatal fügebokrokat itthon télre ajánlatos betakarni, mert a fagyokat nehezen viseli el, -15 °C-nál hidegebb idő esetén a takaratlan fügebokrok súlyos fagykárokat szenvednek.

A szakirodalom szerint a füge gyümölcse csak teljesen éretten élvezhető igazán. Az éretlen vagy félérett gyümölcs tejnedvet ereszt, fanyar, kellemetlen ízű. A félérett gyümölcs a fáról leszedve nem érik tovább, éretlen marad. Az érett füge viszont mézédes, puha, kellemes zamatú. Nehezen szállítható, hűtőszekrényben is csak néhány napig lehet eltartani. Valódi házikerti gyümölcs.

Ez amit én szedtem kissé kilógott a sorból, mert kissé féléretten is nagyon élvezhető volt, tejnedvet engedve is. Persze ehhez nagyban hozzájárult az Adria kékje és a napsütés is, gondolom.

[token node title-raw]

felhasznált irodalom: Dr.Bálint György_Gyümölcsöskert (Mezőgazdasági kiadó 1986) és www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/oktober/fuge.html

fotók: saját képek_Pag sziget_Mandre_2012. augusztus

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.