Főoldal » Szárnyas kémkedők II.: izraeli kémkeselyűt lőttek le Szudánban

Szárnyas kémkedők II.: izraeli kémkeselyűt lőttek le Szudánban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ő is hasonlóan “veszélyes”, mint előző cikkben leírt sas barátja…


Szudáni illetékesek azt állítják, elfogtak egy olyan keselyűt, amelyet az izraeli titkosszolgálat sepciális elektornikai eszközökkel szerelt fel. Az izraeli médiát idéző Telegraph szerint a madarat Nyugat-Szudánban, Darfur-tartományban fogták el. Mivel a keselyűn GPS-t, és napelemmel működő képrögzítő-berendezést találtak, szudáni hatóságok arra jutottak, hogy izraeli kémet fogtak.


Gyanújukat megerősítette, hogy az állat lábára gyűrűn a következő feliratok szerepeltek: “Israel Nature Service” és “Hebrew University, Jerusalem”. Azaz “Izraeli Természeti Szolgálat” és “Héber Egyetem, Jeruzsálem,.”


Szudán úgy véli, hasonló kémek készítették elő azt a bombázást, amely mögött állításuk szerint Izrael állt. A légicsapásban megsemmisült egy titkos raktár, ahol Gázába szánt iráni rakétákat tároltak. A támadást Izrael nem kommentálta.


Izraeli illetékesek ugyanakkor elismerték, hogy a madárnak köze van országukhoz: ott szerelték fel nyomkövető berendezéssel, amelynek segítségével az életmódjára, vándorlási szokásaikra vonatkozóan kapnak információkat az ornitológusaik. A Telegraphnak nyilatkozó izraeli ökológus, Ohad Hazofe elmondta, hogy októberben száz keselyűt szereltek fel GPS-ekkel, hogy így mérhessék a madarak által megtett távolságot és hogy milyen magasan szállnak. A keselyűkön nem voltak ugyanakkor kamerák.


Hasonló vádakkal már találkoztak az izraeli kutatók, amikor Szaúd-Arábiában kaptak el egy izraeli kémet, amely szintén keselyű volt. Az ország illetékesei később már kritikusan nyilatkoztak a találgatásokkal kapcsolatban, elismerve, hogy valóban vándorlástudományi vizsgálatok állhatnak a háttérben.


Forrás: http://index.hu/kulfold/2012/12/11/izraeli_kemkeselyut_lottek_le_szudanban/


 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.