Főoldal » Szarvasagancsok

Szarvasagancsok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szarvasagancspáfrány vagy más néven agancspáfrány, latin nemzetségneve a Platycerium. Nevének jelentése: lapos agancs. A Platycerium-ok a Polypodiaceae családba tartozó trópusi, epifita páfrányok. 30-40 méteres magasságban élnek a fák ágain. Egyes kutatók régebben külön családba sorolták (Platyceraceae). 18 fajt és több hibridfajt írtak már le a botanikusok, ezek legtöbbje Ázsiában él. Néhány fajuk Ausztrália vagy Afrika lakója, egy faj Amerikában él az Andok keleti lejtőin.

Egy sajátos heterofillia (levéldimorfizmus) figyelhető meg a Platycerium és a Drynaria nemzetségben.  Nem a trofofillumok (a vegetatív, tápláló levelek) és a sporofilllumok (a spóratermő levelek) különböznek egymástól, hanem kétféle típusa van a vegetatív levélnek. A lomblevelek (egyben termőlevelek is) és a humuszgyűjtő levelek (köpenylevelek), amelyek táskát alkotnak (galéria: 1.-2. kép). A humuszgyűjtő levelek fiatal korukban zöldek, fotoszintetizálnak is, majd amikor a növekedésük befejeződik, megbarnulnak. Az újabb köpenylevelek ráborulnak a régebbiekre, réteges humusztartó jön létre, a belső rétegekből a bomlás során humusz keletkezik, ami táplálja a növényt. (forrás: Uránia Növényvilág – Magasabbrendű növények I.)
A humuszgyűjtő táskában a humusz és a nedvesség védi a gyöktörzset a kiszáradástól. A gyöktörzseket pikkelyek borítják, elágazóak, és átszövik a humuszt. A lombleveleken fejlődnek ki a spórák (trofosporofillum), a sporangiumokban (spóratartó). A sporangiumok nem rendeződnek sorusokba, hanem a sporangiumos leveleket vagy levélrészeket teljesen beborítják (galéria: 3. kép). A spóratartók általában a levélcsúcs közelében helyezkednek el, a levélfonákon. A leveleken található szőrök a párologtatás csökkentésében játszanak szerepet. Fehérek vagy vöröses színűek.

A kereskedelemben leggyakrabban kapható szarvasagancspáfrány fajok a   P. bifurcatum és a P. superbum.

Platycerium bifurcatum
Magyar nevén villás agancspáfrány. Hazája Ausztrália, levelei szürkészöldek, felületüket fehéres szőrzet borítja. A lomblevelek akár 70cm hosszúak is lehetnek. A humuszgyűjtő levelei pajzs alakúak. A galéria 4.-6. képén a kertészetben kapható fiatal egyedek láthatóak, a 7.-8. képen pedig szintén kultúrában nevelt, de idősebb példányok. A ritkábban kapható, óriás, gömb alakúra nevelt növények, több kisebb, fiatalabb egyedből állnak. Speciálisan ültetik gömbformába. Vadon csoportosan élnek, gyakran más páfrányfajokkal társulva.

Platycerium superbum
 A nagy agancspáfrány Délkelet-Ázsiában és Ausztráliában él, a legnagyobb termetű Platycerium faj. Lomblevelei 2m hosszúak is lehetnek, a humuszgyűjtő levelek 50cm-esek, hasogatottak, és érdekességük, hogy átmenetet képeznek a termőlevelekhez (galéria: 9.-10. kép).

Platycerium fajok
Platycerium andinum: Dél-Amerikában honos faj (galéria: 11. kép). Hazájában a nagymértékű erdőirtások miatt kihalás fenyegeti.
Platycerium angolense: Afrikában honos
Platycerium bifurcatum syn. P. alcicorne – villás agancspáfrány (leírását lásd a szövegben)
Platycerium bullii
Platycerium coronarium (galéria: 12.-13. kép)
Platycerium elephantotis
Platycerium ellisii
Platycerium hillii
Platycerium holttumii
Platycerium madagascariense
Platycerium quadridichotomum
Platycerium ridleyi
Platycerium stemaria syn. P. aethiopicum – jávorszarvpáfrány: Nugat-Afrikában él, humuszgyűjtő levelei felállók, lomblevelei az 1m-es hosszúságot is elérhetik, pelyhesek.
Platycerium superbum syn. P. grande – nagy agancspáfrány (leírását lásd a szövegben)
Platycerium vasseri
Platycerium veitchii
Platycerium wallichii
Platycerium wandae

A Platycerium-ok gondozása
Műanyag- és agyagcserépben és fakérgen is nevelhetőek. Általában melegigényesek, egy- két hidegházi faj van. Nyáron lombos fák árnyékában, a kertben is tarthatóak. Cserépben nevelt példányokat árusítanak, ezeket akkor sem szükséges átültetni, ha a humuszgyűjtő levelek már teljesen benőtték a cserepet. Félárnyékos, árnyékos helyen tartsuk az agancspáfrányokat, a tűző naptól mindenképpen óvjuk meg a növényeket. Vízzel ne permetezzük, alulról öntözzük és a humuszgyűjtő táskába is önthetünk vizet.  A növény alapi részénél fejlődő kis sarjakat használhatjuk fel szaporításra vagy őszi spóravetéssel is szaporítható. A spórákat nedves mohába vessük el. Levélfénnyel soha ne fújjuk le a növényeket és a leveleit ne is törölgessük. A levelek sárgulása és lehullása a túl sok nedvesség jele, öntözzük kevesebbet. Tápoldatozhatjuk, orchideatáppal kéthetente, akár egész évben.

képek forrása:
vezérkép, 1.-2., 4.-7. kép: saját fotó
 3. kép: http://jardi-mundani.blogspot.com/2011/08/platycerium-alcicorne-va-neixer.html
8. kép: http://www.landcraftenvironment.com
9. kép: http://davesgarden.com
10. kép: http://www.art.com
11. kép: http://www.mobot.org
12. kép: http://floraofsingapore.wordpress.com/2010/06/17/platycerium-coronarium/
13. kép: www.flickriver.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.