Főoldal » Szegedi kék vércse elengedése

Szegedi kék vércse elengedése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem régen szabadult kék vércse története röviden és a “még több” link alatt képekben is megnézhető!

Május 26-án a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik természetvédelmi őre egy hím kék vércsét talált legyengült állapotban Pusztaszer mellett. A fokozottan védett madarat azonnal a Szegedi Vadasparkba szállították. Állapota lehetővé tette szabadon engedését.

Mint kiderült, sérülése nem volt, elképzelhető, hogy csak a kedvezőtlen időjárás miatt gyengült le. Szerencsére jó étvággyal fogadta a felkínált tücsköket és egy hetes ápolás után újra erőre kapott. Állapota lehetővé tette a szabadon engedését, amely pénteken a megtalálásának helyén meg is történt. 

A kék vércse Magyarországon fokozottan védett, kis termetű ragadozó madár. Állománya oly mértékben csökken, hogy 2006. január 1.-től az Európai Unió támogatásával komplex védelmi program (LIFE) indult e veszélyeztetett faj magyar és nyugat-romániai állományának növelése és hosszú távú fenntartása érdekében, a hazai nemzeti parkok és román környezetvédelmi szervezetek részvételével. Ez a program 2012. szeptemberétől egy újabb 5 éves időszakkal folytatódik, amely a kék vércse megőrzését, a faj védelmét szolgáló területhasználati módszerek kidolgozását célozza Magyarország és Szlovákia területén. 

Mégtöbb: http://falcoproject.eu/hu/content/szabadon-engedtuk-szegedi-vadasparkban-apolt-kek-vercset

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/06/03/szabadult-a-szegedi-kek-vercse

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.