Főoldal » Szerencsehozó lóhere

Szerencsehozó lóhere

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem ismerek olyan embert, aki – így vagy úgy – ne hinne a négylevelű lóhere mázlifokozó tulajdonságában. Hogyan lett ő szerencse szimbólum? És vajon valóban lóhere?

A lóhere szerencsehozó tulajdonságában való hit vélhetően az ősi druida papoktól ered – elsőként ők hordtak amulettként lóhere formájú medálokat, igaz akkor még háromlevelűként ábrázolták. (lásd Galéria 1. kép) A lóhere,  mint szimbólum, később az írek védőszentjénél, Szent Patriknál is feltűnt, mikor a szentháromságot a lóhere három levelével – Apa, Fiú és a Szentlélek – mutatta be. Később így vált a háromlevelű lóhere egy-egy levélkéje a Hit, Remény és a Szeretet jelképévé is.

Az első irodalmi mű, amelyben a négylevelű lóhere szerepel, állítólag Sir John Meltontól származik 1620-ból: „Ha egy ember aki a mezőn sétál és négylevelű füvet talál, az megtalálta szerencséjét.”

A közismert négylevelű lóhere valójában a pillangósvirágúak (Fabaceae) családján belül a lóhere (Trifolium) nemzetségbe tartozó fehér here (Trifolium repens) négylevelű változata.

Már magát négylevelű fehérherét is találni nagy szerencse: körülbelül minden 10 000 háromlevelű fehérherére jut egy négylevelű növény. De a levélkék száma ennél több is lehet (nekem a legtöbb hétlevelű volt). A Guiness Rekordok Könyve szerint az eddigi rekordot egy 56 levelű fehérhere tartja.  (lásd. Galéria 2. kép)

A négy levél kialakulásának több magyarázata ismert: van, ahol genetikai mutációnak tartják (recesszív gén), mások az adott terület tápanyagellátásában keresik az okot, megint mások bizonyos környezeti hatások összhatásának eredményének mondják.

A népi hiedelmek persze a negyedik levélkét sem hagyták ki a sorból: a később kialakult hagyomány szerint ő a Hit, Remény, Szeretet mellett a Szerencsét szimbolizálja.

De nem minden lóhere, ami négylevelű! :)

A dísznövényboltokban és -árudákban leggyakrabban négylevelű lóhereként kínált növény valójában a négylevelű madársóska vagy másik nevén a szerencsehere (Oxalis tetraphylla vagy Oxalis deppei) egy teljesen másik családból a madársóskafélék (Oxalidaceae) közül.

De nem csak szárazföldön találkozhatunk ’négylevelű-lóhere-szerű’ növénnyel – az akvaristák közt közismert a herelevelű mételyfű (Marsilea quadrifolia), aki egy Dél-Európában és Közép-Ázsiában honos legyökerező vízinövény.

Fehérhere, madársóska vagy mételyfű (Galéria 3. kép) – a lényeg, hogy ha látjuk préseljük le, ragasszuk fel egy kis kartonlapra és hordjuk magunknál, hogy ezen se múljon a szerencsénk.

De ha valakinek nincs kedve növény nevelgetni, az hajtogathat  is magának négylevelű lóherét (Galéria 4. kép).

Szerencsés, boldog, derűs új évet kívánok! :)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.