Főoldal » Színek, fények, Izland

Színek, fények, Izland

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez az a téma, ahol talán minden szó felesleges, mert a képek önmagukért beszélnek. Szavakkal leírni teljességgel lehetetlen mind a szivárványt, mind az északi fény (aurora borealis) jelenséget. Nem is fogom elnyújtani a dolgot, mindössze egy rövid háttérinfóval „zavargok”, beszéljenek helyettem inkább a galéria képei.

Izlandon különösen nagy hatású a természeti elemek erőteljes jelenléte. Gyakran elered az eső, így napközben túrázva akár több alkalommal is „belefuthatunk” egy-egy tündöklő szivárványba, melyek a vízeséseknél is „kötelező jelleggel” jelen vannak a folyamatos páraképződés okán.

Nyáron járva a szigeten esély sincs a másik csodás égi jelenség, az északi fény megpillantására, ám a téli időszakban meglehetősen gyakori vendég. Szükségeltetik persze némi szerencse is ahhoz, hogy lencsevégre kapjuk a szépséget, hiszen az errefelé olykor állandósuló sűrű felhőzet legtöbbször lehetetlenné teszi megpillantását.

Következzék még egy-egy rövid ismertető a két csodás jelenség mibenlétét illetően (forrás: wikipédia), azután irány a képgaléria, melyhez eljutva igazán feleslegesnek fogja mindenki érezni, hogy ezen sorok olvasására „fecsérelte el” drága idejét :)

Szivárványoptikai jelenség, mely akkor keletkezik, amikor az eső- és páracseppeken megtörő fénysugár spektrumaira bomlik. Az ív külső része vörös, míg a belső ibolya. Előfordul az ún. dupla szivárvány is, amelynél egy másik, halványabb ív is látható, fordított színekkel. A szivárvány akkor alakul ki, ha a levegőben lévő vízcseppeket a napfény alacsony szögből éri.

Északi fény (aurora borealis) – a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg az Északi sarkkörtől északra. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek. A jelenség 80-1.000 km közötti magasságokban fordul elő, de leggyakrabban 100 km-es magasságban figyelhető meg.

Képek forrásai: blog.chirag3065world.in, blogspot.com, photoree.com, issunia.deviantart.com, good-wallpapers.com, cambridgeincolour.com, blog.daum.net, pixmule.com, the-peoples-forum.com, forum.bodybuilding.com, pixmule.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.