Főoldal » Színes kaktuszok

Színes kaktuszok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Növénybarát gyerekeknek ideális ajándék a közelgő gyereknapra egy cserép színes, oltott kaktusz (galéria 1. kép). Cikkemben az oltott kaktusz fajok közül a Gymnocalycium mihanovichii-t (magyar nevén rubinkaktusz) szeretném bemutatni. Ez a faj nem tartalmaz klorofillt, ezért csak oltott kaktuszként nevelhető. Az alapfaj színe piros, de léteznek más színű hibridjei is.

Ha keresgélünk a webes szakirodalomban, sok magyar nyelvű oldalon találunk leírást a kaktuszok oltásáról és az oltott kaktuszok neveléséről. Itt csak képekben mutatnám be az oltás folyamatát (az alany egy Echinopsis faj, a nemes vagy oltóág pedig egy Mamilaria faj, galéria: 2.-6. kép). Az alanyt úgy választják meg, hogy növekedési ritmusa és ápolási, tartási igényei hasonlóak legyenek a nemes igényeihez. Az oltott kaktuszok általában gyorsabban fejlődnek és gyakrabban virágoznak, mint a saját gyökérzettel rendelkező társaik. Igényesebb, nehezen tartható fajokat gyakran oltanak „igénytelenebb” alanyokra. Az oltást áprilistól-októberig végezzük el, az alany növekedési időszakában. Az alanynak fejlett gyökérzettel kell rendelkeznie, hogy hosszú ideig megfelelően táplálhassa a nemest. Oltás után az alany sarjait rendszeresen távolítsuk el, mert gyorsabb növekedésével elnyomja a nemest, és tápanyagot von el tőle. A galéria 7. képén egy „fejétől” megfosztott, növekedésnek indult alany látható. Oltás során ügyelnünk kell rá, hogy az alany és a nemes edénynyalábjai találkozzanak, csak így képesek „összeforrni”.

Alanyként használt fajok: Echinopsis (Ariocarpus fajokhoz, kisebb termetű kaktuszokhoz), Echinocereus, Sclerocactus, Cereus peruvianus, Pediocactus, Utahiana, Hylocereus (leggyakrabban használt faj), Peireskiopsis (kis növekedésű kaktuszokhoz, magoncoltáshoz), Selenicereus (Schlumbergera fajok oltásához), Opuntia, az Eriocereus és a Trichocereus alanyként általánosan használt faj, az Eriocereus melegigényes.

A galéria 8.-12. képein látható Gymnocalycium mihanovichii fajták a kertészetekben egész évben beszerezhetőek. Az 1. és a 12. képen látható sárga színű kaktusz az Echinopsis chamaecereus f. lutea, ezt a fajt is gyakran árusítják oltott kaktuszként. A Gymnocalycium-ok ritkán virágoznak, virágaik rózsaszínűek (galéria: 13. kép).

A képek forrása:
vezérkép: www.koduk.co.kr, 1. kép: www.bakker-holland.hu, 2.-6. kép: Terry Hewitt, Kaktuszok és pozsgások című könyve, 7. kép: saját fotó, 8.-12. kép: www.koduk.co.kr, 13. kép: saját fotó.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.