Főoldal » Tavaszi virágok 4. – odvas keltike

Tavaszi virágok 4. – odvas keltike

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A kedves nevű odvas keltikét gyakran látni erdőt-mezőt járva. Bár sokan nem tudják, hogy milyen növény ez, de mindenki örömmel mosolyog ezekre, a szemet lila és fehér virágokkal, az orrot ’tavasz-illattal’ örveztető növényekre.

Az odvas keltike (Corydalis cava (syn. C. bulbosa)) és testvére, az ujjas keltike (C. solida) a boglárkafélék rendjén (Ranunculales) belül a füstike (keltike) félék (Fumariaceae) családjába tartozik.

Az odvas keltike még további nevekkel dicsekedhet: hüvelykes földfüstje, kakasláb, l(y)ikas ír, Szent-György virág, tavaszi gerezdeske, üres földfüstfű, jorha. A moldvai magyar nyelvterületen ‘szűgombának’, illetve ‘szívgombának’ nevezték, a föld alatti, számukra gombára hasonlító gumója miatt. 

Latin nevében a ‘corydalis’ a latinul ‘szívet’ (cordis), a ‘cava’ pedig ‘üreget’, ‘üregest’ jelent.

A moldvai nevével ellentétben évelő növény, aki akár 10-30 cm-re is megnőhet. Szára csupasz, üdezöld levelei két-háromszor szárnyaltak, felálló virágszárán március-április táján nyílnak fehér, néha vajszínű, esetleg húspiros, de legtöbbször lilás vagy lilásbordó, enyhén illatos, 10-20 virágból álló végálló fürt virágzatát, melyek murvalevelei ép szélűek. (de van sárga virágú (C. lutea) kerti változata is – lásd. Galéria 8.- kép).

Legtöbbször gyertyános-tölgyesekben és bükkösökben láthatjuk sokszor egybefüggő, harosogó zöld, virágos odvas keltike gyepet, de parkokban is fel-fel tűnik, pl. a budapesti Margit-szigeten is. Egész Közép- és Délnyugat-Európában, így nálunk is honos.

Jellemzője, hogy a gumója (geofiton), mely idővel kiodvasodik – innen az ’odvas’ jelzője. (lásd. Galéria 2. kép)

Tok terméséből származó magokkal, illetve a gumó osztódásával szaporodik. Terjesztésében nagy szerepe van az erdőben élő hangyáknak, mert a magokat a hangyák előszeretettel használják „fehérjekonzervként” a magok köldökénél található kis “nyúlványnak” (elaioszóma) köszönhetően. Így kerül a hangyafészekbe, ahol aztán megfelelő körülmények között kicsírázik. (lásd. Galéria 3. kép)

Másik – szintén rovarokhoz kötődő érdekesség – hogy a keltikék az egyetlen tápnövényei a védett kis-apollólepke (Parnassius mnemosyne) hernyóinak (lásd. Galéria 4-5. kép).

Ezért is fontos, hogy bármennyire is szép és illatos a keltike, de ne szedjük le, hagyjuk a helyén és inkább fényképezzük le (egyébként is hamar elhervad).

A másik ok, amiért ne bolygassuk a keltikéket az, az, hogy gumója, az alkaloid tartalma miatt erősen mérgező. Tartalmaz izokinolin-alkaloidokat (főként bulbokapnint),  koridalint (a növény latin nevével a névrokonság nem véletlen),  tetrahidropalmatint. Kivonatát korábban féregűzésre, menstruációs zavarok gyógyítására alkalmazták. Gyógyszeripari készítmények alapanyaga. Központi idegrendszert bénító hatású, nyugtatókban fordul elő, csak orvosi ellenőrzés mellett használható. A homeopátiában  légúti gyulladások, reuma, emésztési gyengeség ellen alkalmazzák. Régen azt tartották, hogy a keltike gumója jó szívgyógyszer – innen eredeztethető a latin nevében a cordis –  a lila színű a férfiaknak, a fehér a fehérnépnek használt.

Testvére, az ujjas keltike (C. solida) abban különbözik tőle, hogy gumója tömör marad és murvalevelei nyitott tenyérhez hasonlítanak. (lásd. Galéria 6-7. kép)

Aki Debrecenben jár mostanában az látogasson el (amúgy is) a Nagyerdőbe, melynek szélén található a Diószegi Sámuel Oktatóközpont és tegyen egy sétát az onnan induló az Odvas keltike tanösvényen. 

Források:
http://www.kaleidoscopehistory.hu/index.php?subpage=cikk&cikkid=77
http://novenyhatarozo.info/cikk/N%C3%B6v%C3%A9nyek+%C3%A9s+lepk%C3%A9k+kapcsolata,+IV.+r%C3%A9sz+
http://www.dinpi.hu/index.php?pg=sub_225

Képek:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Corydalis_cava_Bulb.jpg
http://www.biolib.cz/en/image/id81706/
http://www.fieldofblooms.com/flower-gallery/
http://www.ktg.gau.hu/termeszetvedelem/tgabor/fajismeret/species/pl_morph/features/elaiosom.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.