Főoldal » Tavaszi virágok 7. – Orgona

Tavaszi virágok 7. – Orgona

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Már illatozik a tavasz egy másik jellegzetes virága, a közkedvelt orgona (Syringa), mely – sokak számára meglepő módon – eredetileg nem honos nálunk: valószínűleg a Balkán-félszigetről került Törökországon és aztán Bécsen át hazánkba.

A törökök ‘lilac‘-nak (leylac) hívják, innen ered a francia ‘lilas’ szó, mely náluk is orgonát jelent, és ebből alakult ki Európa szerte a lila szó, mint színjelző, amit a magyar is átvett.
Magyarországon is első körben lilának szerették volna elnevezni ezt a növényt – 1807-ben Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály még ezen a néven emlegette a Magyar Fűvészkönyvben – de végül az orgona név honosodott meg.

Az orgona latin neve Syringa, a görög syrinx szóból ered, mely csövet, sípot jelent. Az elnevezés – ellentétben azzal, hogy azt gondolnánk, hogy a templomi orgona szóból jön – azon a hasonlaton alapszik, hogy az orgonafa ága kicsit a madarak a légcsővére emlékeztet; mely alsó, hangot adó részét syrinx-nek nevezi az ornitológia. (Galéria 1-2. képek.)

A görög mitológiában Syrinx egy nimfa volt, aki egyszer Pán (a kecskelábú, kecskeszarvú pásztoristen) elől menekülve nádszállá változott – Pán ebből készítette el sípsorát, a pánsípot (angolul syrinx pánsípot is jelent). (Galéria 3. kép:  Peter Paul Rubens – Pan & Syrinx)

A másik, már teljesen elfeledett szavunk az orgonára a spanyol bodza. Ennek eredete pedig az, hogy a XVI. század orvosi kertjeiben nagyon kedvelt volt a fekete bodza, és minden növényt, ami egy kicsit is hasonlított rá e század füvészei bodzának hívtak.

Érdekesség még, hogy létezik Syrinx elnevezésű kisbolygó is. A ma élő legnagyobb házas csiga (91 cm-re is megnövő) az ausztrál trombita csiga latin neve pedig Syrinx aruanus. (Galéria 4. kép)

Az orgona gondozásánál egyedül a metszés jelenthet problémát: mivel a két egymással átellenesen álló csúcsrügyből virágzik, ezért un. váltómetszést érdemes alkalmazni, hogy mindegyik évben örvendhessünk illatos virágzatának. A váltómetszés során a V alakú hajtások végén az egyiket a legalsó rügyig visszametsszük, így a másik hajtáson fejlődik virágzat (ráadásul dúsabb és tömöttebb). A visszametszett hajtáson pedig két leveles hajtás nő majd, melyek közül az egyiket a következő tavaszon meghagyjuk, a másikat az előzőekhez hasonlóan ismét visszametsszünk, míg az előző évben levirágzott hajtást pedig tőből eltávolítjuk. (Galéria 5. kép).

A közönséges orgonának (S. vulgaris) mára már nagyon sok fajtája ismert, melyek virágaik lehetnek fehér, fehér-lila, telt, kék vagy akár sárga színűek is. (Galéria 6. kép)

És azt is talán kevesen tudják, hogy létezik magyar eredetű női nevünk is, Orgona, valamint a latin névből származó Sziringa változat (névnapjuk: január 30., szeptember 9.)

Az orgona is az ehető virágok közé tartozik: készítetünk belőle akár orgona mousse-t, orgonaecetet és illatos cukrot, illetve orgonavirágzselét, orgonalekvárt, de kandírozhatjuk is.

És aki nemcsak belülről, de kívülre is használni szeretné, az készíthet orgonavirág illatú szappant is. (lásd. Galéria 7-11. képek)

A legközelebbi ballagáson ezek után már biztos más szemmel nézünk majd az orgonavirágra…


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.