Főoldal » Tavaszodik a Mecsekben

Tavaszodik a Mecsekben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az idei esztendőben rafinált tavasz van, mondhatnám így is. A Mecsekben a hóvirágok már januárban megjelentek, aztán februárban tömegesen nyíltak. Akárcsak az Illatos hunyor. A kankalinok és egyéb erdőszéli koránkelők február végére – március elejére időzítették a tömeges virágzást, hogy aztán a március 15. tiszteletére érkező hótömeg jól visszavegye őket.

De azért tavasz lett. Igaz furcsa tavasz, mert hűvös és esős, no meg árvizes azokon a helyeken ahol ilyenkor szokott más, hasonló években. A Mecsekben a patakok elszállították a hólevet rendesen, gond nélkül. Itt-ott még van kevés hó foltokban és gödrökben, de talajszinten mérhető már a tavasz beindulása. 

[token node title-raw] 

A márciusban kihajtott medvehagyma telepek teteje ugyan jól elfagyott, de a most kibúvók zöld szőnyegként borítják a patakpartokat és már a hegytetők erdeit is. Aki szedni szeretne az ne késlekedjen! A tövekben ott ágaskodnak a kis bimbók és ha kisütne a nap, kellemes 20 °C-ot varázsolva, akkor nagyon hamar virágzásba kezdene – és akkor már nem jó fogyasztani, mondják akik szeretik. Az Illatos hunyor kezd levirágozni, itt-ott pár kókadt hóvirág is virít még, de megjelentek az üdezöldek mellett a tavasz színei. Sárgák, fehérek, rózsaszínek, lilák és kékek. Öröm az erdőt járni ilyenkor. Erre vártam egész télen. Kicsit sok volt a hóból és a fagyból. Igaz sáros minden és vizes, de az avarszinten beindult az élet. Itt a tavasz! 

[token node title-raw]

/további fotóim a Nyugat-Mecsekből a kapcsolódó képgalériámban. A képek 2013. április 8-án és 9-én készültek a Nyáras-völgyben, Sás-völgyben, Gorica mellett egy útszélen illetve a Jakab-hegy tetején/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.