Főoldal » Teafa és waxvirág

Teafa és waxvirág

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A növényvilág egyik, számos érdekes fajt magába foglaló családja, a Myrtaceae (mirtuszfélék). Erre a családra jellemző virágfelépítés, hogy a termőt egy bögreszerű vacok veszi körül, a csésze- és sziromlevelek száma 4-8, gyakori a több porzókör és a feltűnő színű porzószál, a magház 2-16 termőlevélből fejlődik ki. A család két alcsaládra osztható fel, morfológiai eltérések és életmódbeli különbségek alapján: Leptospermoideae és Myrtoideae. Cikkemben a Leptospermoideae alcsaládból mutatok be két fajt, a Leptospermum scoparium-ot (galéria: 1.-3. kép) és a Chamelaucium unicatum-ot (galéria: 4.-6. kép). Nálunk mindkét faj dísznövényként ismert.

Leptospermum scoparium
Magyar elnevezése Új-Zélandi teafa, angolul Tea Tree, hazájában Manuka. Leveleiből már Cook kapitány is illatos teát készített. Új-Zélandon és Délkelet-Ausztráliában őshonos, lassú növekedésű, örökzöld cserje, 10 méter magas fává nő meg. Levelei a valódi mirtusz (Myrtus communis) leveleire hasonlítanak, merevek és szúrós végűek. Az alapfaj virágai fehérek, a kertészetekben telt virágú, pink színű fajták is kaphatóak. Igen jó mézelő növény, termése tok.
Fájának fűrészporát dohány illatosítására használják. Érdekesség, hogy a Cyanoramphus (Kakariki) papagájok összerágják a leveleit és a kérgét, majd a tollukra kenik, így védekeznek a paraziták ellen.

A teafa gondozása
-napos, déli fekvésű helyeken takarással átteleltethető, a kertben így 2-3m magasra is megnőhet
-ha cserepes növényként tartjuk, nyáron mindenképp tegyük ki a szabadba
-jól bírja a tűző napot és a szárazságot is
 -laza, köves talajba ültessük
-tápoldatozni nem kell
-metszhető

Chamelaucium unicatum
A Chamelaucium angol elnevezése Waxflower, igazán jó magyar elnevezése nincs, említik waxvirág vagy viaszvirág néven, de ez utóbbi hivatalosan a Hoya carnosa magyar elnevezése. A Chamelaucium Ausztrália nyugati partvidékén őshonos, vadon 1-4 méter magasra megnövő, örökzöld cserje. Nálunk cserepes dísznövényként és vágott virágként is kapható. Kistermetű bokornak vagy alacsony törzsű fának nevelik. Az alapfaj virágszíne fehér vagy halvány rózsaszín, a kertészeti fajták között pink, lila és pirosas színű fajtákat is találunk. Hazájában júniustól-novemberig virágzik. A virágüzletekben már márciustól megjelennek a virágzó kis fácskák. A virágai illatosak és nektárt termelnek.

A waxvirág gondozása
-cserepes növény, de nyáron tegyük ki a kertbe vagy a teraszra, nem fagytűrő
-napos vagy félárnyékos helyen tartsuk
-ügyeljünk rá, hogy a földje ne száradjon ki, de óvjuk a pangó víztől is, kevésbé szárazságtűrő, mint a teafa
-elegendő havonta egyszer tápoldatozni a felére csökkentett koncentrációban, mert sóérzékeny
-virágzás után metsszük vissza körülbelül a felére, hogy tömött bokros növekedése megmaradjon

A Chamelaucium vágott virágként termesztett fajtái
-fehér virágúak: ’Blondie’, ’Crystal Pearl’, ’Guy’, ’Ofir’, ’Snowball’, ’Snowflake’
-krémszínű: ’Ivory Pearl’
-rózsaszín virágúak: ’Orchid’, ’Rose Dancing’
-pink és lilás virágúak: ’Adi’, ’Painted Lady’, ’Violet’, ’Wendy’
-bordó virágú: ’Wave’

A Myrtaceae család további, ismertebb nemzetségei: Callistemon (kefevirág), Eucalypthus (eukaliptusz), Eugenia (cseresznyemirtusz), Melaleuca (hangamirtusz), Metrosideros (vasfa), Myrciaria (mirtuszbogyó), Myrtus (mirtusz), Psidium (guajava), Pimenta (szegfűbors), Syzygium (szegfűszeg).

Képek forrása: vezérkép: www.de.wikipedia.org és www.mauways.co.nz, a galéria képei saját fotók.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.