Főoldal » Tél végi kirándulás a Gemencben

Tél végi kirándulás a Gemencben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nemrég tettem egy kis kiruccanást a Gemencbe, amit az esős idő ellenére is nagyon élveztem.

A Gemenci-erdő egy 180 km² területű ártéri erdő a Duna mentén. Nagyobb része Tolna-, kisebb része Bács-Kiskun megyéhez tartozik. 1977-től természetvédelmi oltalom alatt áll, és a Duna-Dráva Nemzeti Parkhoz tartozik. Erdő-, és vadgazdálkodását a Gemenc Erdő- és Vadgazdaság Zrt. (röviden: Gemenc Zrt.) látja el, amely 1968-ban alakult. Feladata: természetkímélő erdőgazdálkodás és árvízvédelem az Alsó-Duna völgyben. Három megyében (Bács-Kiskun-, Baranya-, Tolna-megye) lát el erdőgazdálkodási feladatokat. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Gemenc)

Utam során először a Gemenc Zrt. Szekszárdi Erdészetéhez látogattam el, amely a Duna és a Sió árterében gazdálkodik. Ehhez az erdészethez tartozik a gemenci erdőtömb, amely hazánk legnagyobb ártéri erdeje. Az erdészet megfelelő termőhelyi adottságok esetén a természetes felújításokat helyezi előtérbe, ahol viszont a termőhelyi adottságok nem teszik lehetővé a természetes felújítást, ott mesterséges úton magvetéssel és csemeteültetéssel oldják meg azt. Faállományának nagy részét nyár és kőris teszi ki.

Vadgazdálkodása is jelentős, amelynek fontos célja a világhírű gímszarvas populáció génállományának megőrzése. (http://gemenczrt.hu/szekszardi-erdeszet/)

Gemenc Zrt. Szekszárdi Erdészet

Gemenc Zrt. Szekszárdi Erdészet

A Szekszárdi Erdészettől aszfaltozott árvízvédelmi töltésen vezetett az utam kirándulásom következő állomásához, a Lankóci Vízügyi Kiállítóhely és Szivattyútelephez. Útközben többször megálltam, hogy megcsodáljam a Gemenci-erdő szépségét.

Árvízvédelmi töltésen vezet az út

A Gemenci-erdő 1977-től természetvédelmi oltalom alatt áll

Gemenci-erdő – Részlet

Télből tavaszba

A Vízügyi Kiállítóhely a Lankóci Kis-Duna árvízvédelmi töltése mellett található. Látogatása ingyenes, viszont előzetes bejelentkezés szükséges hozzá.

A Kiállítóhelyen a gátőr fogadott, aki készségesen megmutatta a vízépítésben dolgozók munkaeszközeit, használati tárgyait, valamint régi térképeket és árvízvédelemmel kapcsolatos emlékeket is láthattam.

Vízmércék

Teodolit: szögmérő műszer

A folyószabályozások előtt a Duna ezen a részen meglehetősen kanyargós volt, melynek következtében az árvizek csak nehezen vonultak le.

Beszédes József vízépítő mérnök kezdeményezésére megtörtént a Duna szabályozása a Baja és Báta közötti szakaszon, melynek értelmében a folyókanyarulatokat átvágták, így meggyorsították az árvizek levonulását.

Beszédes József tervezte a Duna bogyiszlói nagy kanyarulatának átvágását

Továbbá egységes árvízvédelmi töltéseket építettek ki a Baja és Báta közötti szakaszon (1820-1825 között). Ennek következtében mintegy 160.000 hektárnyi terület vált ármentessé. Így a Sárközt sikerült gazdaságilag fellendíteni. Beszédes kidolgozta egy Kolozsvártól Grazig hajózható csatorna építésének tervét is. Ő vetette fel elsőként az Al-Duna szabályozásának gondolatát, és tervet készített egy többcélú Duna-Tisza csatornára is. Ezek a tervei azonban nem valósultak meg. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Besz%C3%A9des_J%C3%B3zsef)

Beszédes József hajózható csatornájának terve Kolozsvártól Grazig

Bács-Kiskun-, Tolna-, és Baranya-megye (ahol a Gemenc Zrt. lát el árvízvédelmi feladatokat) a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság működési területéhez tartozik

A Kiállítóhely udvarán különféle gépi berendezéseket (szivattyúkat, zsilipberendezést, tábori kovácstűzhelyt) lehet megnézni.

A szomszédos szivattyútelep gépházában ma is az eredeti Ganz-Danubius gyártmányú szivattyúk láthatók.

Eredeti Ganz-Danubius gyártmányú szivattyúk a Lankóci Szivattyútelep gépházában

A Lankóci Szivattyútelep

A Reneszánsz Év (2008) egy pályázatának köszönhetően a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság felújította a kiállítóhely belső tereit és restaurálta értékes tárgyait, fényképeit.

A Lankóci Vízügyi Kiállítóhely amúgy az Alföldi Kéktúra egyik állomása. (http://www.kdtvizig.hu/hu/erdekessegek-3/84c470e6-94c4-44ab-8231-1b02ffed47ab) 

Az esős időben nem kockáztattam meg, hogy végigmenjek a Kéktúra Gemenci-erdőt érintő vonalán, viszont ahogy jobbra fordul az idő, mindenképp teszek egy hosszabb túrát ezen a gyönyörű vidéken.

 

 

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.