Főoldal » Téli vendégek I.: Balatonnál (Keszthelyi-medence)

Téli vendégek I.: Balatonnál (Keszthelyi-medence)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az eddigi enyhe tavaszias időjárás után végre megérkezett a tél. Nem sok hóval ugyan, de a hideg itt van. A tó felületén – ahol alacsony a vízszint – pár nagyon vékony jégréteg úszik.  Ebben az időszakban nem csak a kertünkben éhesek a madarak, hanem a vízi élővilág is.

A sétálni vágyók előszeretettel etetik kenyérmorzsával, száraz kenyérrel és egyéb finomságokkal a köréjük csoportosuló hattyúkat (Cygnus olor), sirályokat (Laridae), tőkésrécéket (Anas platyrhynchos), amelyek hatalmas zenebona mellett viaskodnak a finom falatokért (sőt, a hattyúk ilyenkor nem szívlelik, ha kutya zavarja meg őket). Viszont a morzsák sem vesznek kárba, hiszen az éhes szájak/csőrök között a verebek (Passer ssp.) is megtalálhatóak. Ilyenkor nekik is, mint énekes társaiknak, szükségük van a tartalékokra. Következtetéseim szerint a madarak egy része a Kis-Balaton területéről érkezhettek. Elképzelhető, hogy ott már a víz hőmérséklete hidegebb lehet, mint a Balatoné. A sétány másik végében szárcsa (Fulica atra) csoportokat (10-20 példány) figyelhetünk meg, melyek év közben nem gyakoriak az öbölben.

A zord időszakban a nádfoltok védelmet nyújtanak ezeknek a kis testű vízimadarainknak is. Ma már kihelyezett madáretető automata járul hozzá, hogy a madarakat a nekik megfelelő táplálékkal etethessék a látogatók. 

Fotók saját készítésűek, felhasználásuk a készítő engedélyével lehetséges!

Készítés helye: Keszthely, Balaton-part

Készítés ideje: 2012.01.15.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.