Főoldal » Természeti ritkaság: pusztai ölyv – egerészölyv hibrid

Természeti ritkaság: pusztai ölyv – egerészölyv hibrid

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Dévaványai-Ecsegi puszták tájegységén a természetvédelmi szakemberek már öt éve figyelnek egy nem mindennapi madárpárt.

A pusztai ölyv és az egerészölyv közös fészkében három héttel ezelőtt kikelt egy hibridfióka. A természetben nagyon ritkán fordul elő, hogy különböző fajokhoz (általában rokonfajokhoz) tartozó madarak egy párt alkotnak. A pusztai ölyvek és az egerészölyvek esetében néhány ilyen párt már megfigyeltek Magyarországon.

A különös házasságok oka valószínűleg az lehet, hogy a pusztai ölyv elterjedési területének nálunk van a határa, azaz itt már nagyon kevés példány fészkel, így nehezen találnak párt maguknak saját fajtársaik között. Néhány esetben ilyenkor legközelebbi rokonaik, az egerészölyvek közül választanak.

A dévaványai vegyes párnak két évvel ezelőtt már volt egy sikeres költése, akkor is csupán egyetlen fiókát neveltek fel. A fiatal madarat a szakemberek meggyűrűzték, sorsáról azonban nem tudnak semmit, mivel azóta nem érkezett visszajelzés. Az idei hibridfióka is gyűrűt kap majd. A vegyes madárpárok jó néhány tojást raknak fészkükbe, de azok legtöbbje terméketlen, így általában csak egy (vagy egy sem) kel ki – írta a nemzeti park honlapján.

Forrás: Greenfo (http://greenfo.hu/hirek/2014/06/24/itt-a-pusztai-egereszolyv-hibridfioka)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.