Főoldal » Tesla, az egyik legelfeledettebb fizikus…

Tesla, az egyik legelfeledettebb fizikus…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Természettudomány szakterület oldalain kevés írás “születik” a fizika szakágban, pedig a fizika a természettudomány egy fontos és igencsak meghatározó ága.

Manapság az alkalmazások korát éljük, a feltalálók kora régen véget ért. A fizika napjainkban annyira természetes velejárója lett a mindennapi életünknek, hogy hajlamosak vagyunk – pontosan ezért háttérbe szorítani a témáról szóló írásokat. Egészen addig, míg számunkra szokatlan, ismeretlen netán idegborzoló olvasmány, cikk nem kerül a kezünkbe. Ilyenkor egy valamit magára adó bloggerben elkezd bujkálni a “kisördög”. Számos kérdés felmerül: Vajon ezt rajtam kívül hányan tudják? Ki hallott róla? Kit érdekel? Másnak mi a véleménye erről? Miért nem tudunk szélesebb körben erről? No és akkor írunk egy cikket.

A napokban kezembe került egy érdekes írás. A tartalma szerint fizika, meteorológia, találgatások sora és benne egy kissé elfeledett név, Tesla az egyik legelfeledettebb fizikusok egyike.

Nikola Tesla 1856-ban született az Osztrák -Magyar Monarchia területén, egy Smilja nevű faluban, mely ma Horvátországban van. Tesla a XIX. század végén – XX. század elején tevékenykedő fizikus volt, aki korát valamelyest megelőzte, véleményem szerint. Rengeteg olyan találmánya – gondolata volt, amit azóta is használunk. A fizikát tanulók annyit tudnak róla, hogy a mágneses térerősség róla kapta a nevét. 1960 – ban Párizsban – teslanak nevezték el a mágneses indukció SI – mértékegységét. Jele: T.

Munkássága azonban kiterjedt a fizika szinte minden ágára. Ő volt aki a váltóáramú áramellátást, a hozzá tartozó motorokat, dinamókat és elosztási rendszereket először kigondolta. Úttörő szerepe volt a rádiózásban, a távirányításban.

Az I. világháború idején kidolgozott egy szerkezetet, ami rádióhullámok visszaverésével jelezte egy nagyobb test, például hajó közeledését. A hadsereg azonban nem érdeklődött találmánya iránt, ám a II. világháborúban ezt már radarként használták.

Ő készítette először a forgólapátok nélküli szivattyút és turbinát. A Krka folyó Skradinski buk nevű csodaszép mésztufalépcsőjénél Tesla tervei alapján (a Niagara erőművel párhuzamosan) vízi erőmű épült, amely Sibeniket látta el árammal. A Skradinski buk -on a mai napig láthatók és megtalálhatók a Krka vízerőmű maradványai. Az erőművet 1895 -ben építették és abban az évben már működött is – mindössze két nappal azután, hogy a Niagarán szintén Tesla erőműve megkezdte a működését. Ante Supuk építésznek és Vjekoslav Meischner mérnöknek köszönhetően Sibenik számos más európai várost megelőzve kapott villamos energiát. Ebben a horvát kikötővárosban előbb volt elektromos közvilágítás, mint Bécsben. (Lásd bővebben itt —> http://www.sasoutjai01.eoldal.hu/cikkek/razglednicaim—dalmat-horvat-tajakon/krka_skradinski-buk.-ahol-a-viz-az-ur….html)

Tesla azonban számos meghökkentő dolgot is művelt, amit akkoriban sokan bűvészkedésnek – varázslásnak is gondolhattak. Többek között a XX. század elején Colorado Springsben végzett kísérleteket, drótnélküli energiaátvitellel. Berendezéseivel több százezer volt elektromos feszültséget hozott létre, amelyekkel mesterséges villámokat állított elő. A kísérletek közben rájött arra, hogy a villámlás mellékjelenségeként rendkívül alacsony frekvenciájú rádióhullámok kerülnek kisugárzásra, amelyek gyakorlatilag akadálytalanul képesek behatolni a földfelszínbe is. Ezzel megtalálta azt a frekvenciát, amellyel Föld elektromágnesesen rezonál. Teslát azonban nem támogatta az akkori tudományos közélet, és gazdasági hasznát sem látták, további kutatását szponzorok híján megszakította.

Majd, közel egy fél évszázaddal később a müncheni egyetem fizikusa – Schumann, inkább véletlenszerűen – hasonló felfedezést tett. Megállapította, hogy az ionoszféra és a földfelszín közötti energia kisülések melléktermékeként rendkívül alacsony frekvenciájú rádióhullámok sugárzódnak ki, és ezek képesek rezonálni a Földdel. A rádióhullámok behatolnak a Földbe, ezáltal felerősödnek és emiatt hatalmas állóhullámok képződnek. Ezek pedig hosszú időn át stabilak maradnak. A Schumann-frekvencia pontos értéke: 7,83 Hz.

A cikk folytatásában ennek “gyakorlati alkalmazásáról” lesz szó, no és a fentiekben említett “érdekes írás” -ról.


felhasznált fotók: google_Képek_Kapcsolódó keresések: tesla

felhasznált irodalom:

http://tttweb.hu/gyujtemenyek/cikkek/regi/Technika/Nikola%20Tesla/Tesla%20a%20%28tiltott%29%20feltalalo.htm

wikipédia: Nikola_Tesla

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.