Főoldal » The dark side of the Moon?

The dark side of the Moon?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

…mert időnként rámszólnak, felhívják figyelmemet egy –  egy érdekes cikkre régi barátok. Ez történt most is, már a témája miatt is érdemes elgondolkodni azon, hogy micsoda határtalan az emberi ész. Milyen, néha őrültségnek tűnő terveket szövögetnek kutatók – tudósok.  

Most éppen ezt: A Hold mögé építene űrállomást a NASA.

A NASA legújabb grandiózus terve, az állandó űrállomás a Hold mögött, kizárólag nemzetközi összefogással képzelhető el. Az űrállomás nem csupán a Hold- és Mars-kutatást könnyítené meg, hanem a tudományos kutatásban is fontos eredményeket hozhat. Ha a projekt sikerrel járna, az új rekordot is jelentene: ez lenne a világűr legtávolabbi pontja, ahol ember járt.

A grandiózus vállalkozás abból a szempontból példátlannak mondható, hogy emberi irányítású űreszköznek még sosem sikerült ilyen távolságra jutnia a Földtől. A jelenlegi rekordot az Apollo–13 állította fel, 1970 áprilisában: a sikertelen holdraszállási kísérlet után a legénység az Odyssey-Aquarius űrjárművekkel kerülte meg a Holdat, hogy visszatérhessenek a Földre.

Ha a NASA projektje sikerrel járna, az a jövőbeni űrkutatásokat is megkönnyítené, mivel az állandó űrállomásról egyszerűbb lenne emberi részvétellel zajló Hold-expedíciókat, illetve Mars-missziókat indítani. Az állomásról könnyebben elérhetők lennének az aszteroidák is, valamint lehetőség nyílna az űrben tartózkodás hosszútávú élettani hatásainak vizsgálatára is. A kozmikus sugárzástól védett Van Allen-övezeten kívül ugyanis ritkán tartózkodnak űrhajósok, a Hold túloldala azonban a sugárzástól védett területen kívül esik.

forrás / teljes cikk: index – A Hold mögé építene űrállomást a NASA.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?