Főoldal » Titokzatos tengeri lények IV. – Tengeri sárkányok

Titokzatos tengeri lények IV. – Tengeri sárkányok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1997-ben Lumnitzer Ákos egy különös élőlényt fedezett fel Ausztrália partja mentén: az Idiotropiscis lumnitzeri-t.

Az egyébként profi fotós a felfedezést puszta véletlennek tartja, hiszen aznap éppen egy víz alatti csigát szeretett volna lencsevégre kapni. Miközben a tojásait védelmező csigát fotózta, észrevett egy fehér tengericsikó-féle élőlényt, ami rögtön felkeltette figyelmét. Mivel beazonosítani később sem tudta, elvitte képeit a sydney-i  Ausztrál Múzeumba, ahol megállapították, hogy egy ismeretlen halfélérő lehet szó. Két példány begyűjtése és alapos vizsgálata után kiderült: valóban új fajról van szó, így az állat latin neve felfedezője vezetéknevét kapta.

Az itthon csak „a tengeri sárkány”-nak nevezett hal (Idiotropiscis lumnitzeri) a tűhalfélék (Sygnathidae) családjába tartozik, csakúgy, mint a csikóhalak. Planktonokat és apró rákféléket eszik, amelyeket trombitaszerű szájával szippant fel. Természetesen léteznek más tengeri sárkányok az I. lumnitzerin-en kívül, az alábbi videón a „leveles tengeri sárkány”-ról (Phycodurus eques) láthatunk  egy érdekes felvételt, a galériában pedig más fajok fotói is szereplnek:

                Habár sokat nem tudunk még erről a kis állatkáról, furcsa, mesebeli külsejével nagyon belopta magát a szívembe.

Az eset tanulsága pedig: járjunk nyitott szemmel, hiszen mi is bármikor új faj felfedezői lehetünk :) És ha valaki többet szeretne olvasni Lumnitzer Ákosról, az alábbi linken egy hosszabb interjút talál:

http://www.ismertseg.hu/Udvozlet-a-vilag-vegerol


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.