Főoldal » Uniós fejlesztés a Szamos mentén

Uniós fejlesztés a Szamos mentén

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt években több Európai Uniós fejlesztés is történt Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében.

Az egyik ilyen nagyobb volumenű beruházás a cégénydányádi Kölcsey-Kende Kastély felújítása volt.

A kastély a Fehérgyarmattól 6 km-re, a Szamos partján fekvő Cégénydányádon található. A klasszicista stílusú műemlék épületet a Kölcsey családdal rokon Kende család egyik tagja, Kende Zsigmond építtette 1833-ban, aki ugyanitt egy parkot is létesített. A parkban meghagyta az ősi Szamos-parti ligeterdők fáit (tölgy-, kőris-, szilfák) és számos különféle fafajtát telepített be. A tápanyagokban gazdag öntéstalaj, az alföldi viszonyokhoz képest bőséges (kb. 570-600 mm) csapadék, a magas páratartalom, és a meglévő erdők védőhatása miatt olyan fafajok telepítése is lehetővé vált, amelyek itt nem őshonosak. Ilyenek például: Vörös tölgy (Quercus rubra), Mocsári tölgy (Quercus palustris), Vérbükk (Fagus Sylvatica), Páfrányfenyő, (Ginkgo biloba), Tulipánfa (Liriodendron tulipifera), Duglászfenyő (Pseodtsuga menziesii), Simafenyő (Pinus strobus), Feketefenyő (Pinus nigra).

A Kastélyparkot különleges növényvilágának és műemlék épületének megőrzése érdekében 1960-ban Országos Természetvédelmi Területté nyilvánították. A terület a Hortobágyi Nemzeti Park kezelésében áll.

A második világháború után a park állapota nagyon leromlott. Sok fát kivágtak vagy megcsonkítottak. 1970-ben pedig a Szamos árvize elől a kastély épületébe menekítették az állatokat. A felhalmozódott trágya miatt teljesen elszaporodtak a gyomnövények.

1984-ben az OKTH Észak-Alföldi Felügyelősége megkezdte a helyreállítást a területen: Kiirtották a gyomokat, kivágták a beteg fákat, és új fákat telepítettek a helyükre. A munkát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága folytatta tovább.

Én legelőször 2006-ban jártam a Kastélyparkban. Sajnos akkor már nyoma sem volt a korábbi rekonstrukciós munkáknak. A parkot szinte teljesen benőtte a derékig érő gaz, a korábban gyermekotthonként működő kastély pedig nagyon le volt pusztulva és üresen állt.

2011-ben ismét visszatértem a területre. A kastély akkor továbbra is nagyon rossz állapotban volt. Annyi változás történt, hogy a parkban a gyomok nagy részét kiirtották. Egy tanösvényt jelző tábla is ki volt téve, viszont nem igazán vettem észre tanösvényre utaló dolgokat. A fák, cserjék előtt voltak ugyan növényjelző táblák, de egyéb információs táblákat nem lehetett látni.

 

                                                             A Kölcsey-Kende Kastély 2011-ben

 

A kastély főbejárata és a homlokzata 2011-ben. A homlokzaton egy Kölcsey idézet áll: „ Alkota munkáskéz engem; s a szőke Szamosnak partjain a költő lát vala s zenge felém: Ház, örökülj; s vídám békével tartsad öledben gazdád, s gyermekeit, s hív unokái sorát. ”

 

                                                     Részlet a Kastélyparkból 2011-ben

 

                                                        Részlet a Kastélyparkból 2011-ben

 

                                           Tanösvényt jelző tábla a Kastélyparkban 2011-ben

 

2015-ben egy Európai Uniós pályázat keretében teljesen felújították a kastélyt. ” A Cégénydányádi kastély látogatóbarát fejlesztése ” című projekt 2014.12.01-én kezdődött és 2015. október 30.-án zárult.

A bruttó 565 104 407 Ft-os beruházás keretében az épületet múzeummá alakították át, ahol bemutatják a látogatóknak a kastély és a park történetét. Külön kialakítottak egy természetismereti szobát, ahol a Szatmár-Beregi-síkság kialakulásáról, domborzati viszonyairól, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájáról, és a védett területekről lehet információkat kapni. A gazdag képanyaggal illusztrált bemutatót egy izgalmas sötétszoba zárja.

 A felújított Kölcsey-Kende Kastélyról több képet is meg lehet nézni itt.

A szépen kialakított tanösvény a környezeti nevelés szempontjából is nagyon hasznos. A 13 hektáros Kastélypark területén 18 információs tábla mutatja be a park és a Szamos folyó természeti értékeit.

Egyelőre még nem volt alkalmam megnézni a felújított kastélyt, de terveim szerint a közeljövőben mindenképp ellátogatok oda.

Remélem, sikerül megőrizni a jövő generációinak ezt a gyönyörű klasszicista épületet és növényritkaságokban gazdag, csodaszép parkját.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.