Főoldal » Várak, kastélyok_Kanázsvár romjai…

Várak, kastélyok_Kanázsvár romjai…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Recsk és Mátraderecske közötti 260 m magas bérctetőn, a Baláta-bércen áll egy vár – torony maradványa. A Mátraderecskére vezető műútról Háromhányás – puszta előtt nyugatra nézve egy pillanatra feltűnik, de igazából közelebb kell menni hozzá. A várrom megközelíthető a fentebb említett Háromhányástól szekérúton, Mátraderecskéről a sárga rom jelzésen a Kanázsvár utcán keresztül, illetve a Recskre vezető vasúton – talpfákon bandukolva (mert vonat itt sem jár egy jó ideje), ahogy én is tettem.

[token node title-raw]

A vasútról a hegy alatt a Balla-patak vasúti hídjánál balra le kell térni és “visszamenni” az északi oldalra egy magányos hatalmas nyárfáig, mert csak innen mászható meg.

[token node title-raw]

A várba eső után mentem fel, a felső szakasz kicsit csúszós volt, de a pár segítő kezet nyújtó fa és bokor, no meg a bakancsom jó szolgálatot tett.

A sziklákra épült várból manapság csak egy 15 magas, keskeny fal látszik, de azért kivehető egy külső sánc és talán a keleti oldalon fekvő egykori várárok helye is. A várba csakis innen lehett bemenni akkoriban. Most sziklák között kell felkapaszkodni a recski oldalról a “toronyhoz”.

[token node title-raw]

A várrom tetejére felérve csodaszép panoráma nyílik Recskre és Keleti-Mátrában lévő Oroszlánvárra, Mátraderecskére, a Mátrahátra és a Nyugati-Mátra felé.

[token node title-raw]

[token node title-raw]

A sziklákon a mohákon kívül csodaszép természetes sziklakerti növények pompáznak, pár csenevész fa kapaszkodik dacolva az idővel. No és találkozni Fehérpettyes álcsüngőlepkékkel is így, június elején. (kapcsolódó képek a Galériában)

Pár szó a vár történetéről, amiről igazán nagyon kevés hiteles adat áll rendelkezésre. “A Kanázsvár, amely az 1300-as években épült, a tatárjárás után. Nevét a várkapitányról, Kanázsvár Istvánról kapta. A török hódítás idején a siroki vár elfoglalása után a várat a magyarok harc nélkül feladták. A vár a recski grófi kastéllyal volt összekötve kb. 500 m-es földalatti folyosóval. A grófi család veszély esetén ide menekült. Az építmény egy őrtoronyból és azt körbevevő kőkerítésből állott. Hadászati jelentőségét a meredek hegyoldal adta.” – írja róla a Palóc út, Mátraderecske történeténél.

[token node title-raw]

Más oldalon ez olvasható: “Feltételezhető, hogy a Kanázsvár első építése is a XIII. század második felében történt. A Mátrában meghatározó Aba nemzetség valamelyik ágának tulajdonában lehetett. Feltételezhető, hogy ezt a várat is az Aba nemzetséghez tartozó eddig ismeretlen birtokos építette. A várhoz tartozott Derecske és Recsk, valamint feltehetőleg még más közeli falvak, birtokok is. A lakótornyot valamivel később, talán a XIII. században, vagy a XIV. század első felében egy várfallal körülvett udvarral bővítették kelet felől, amely fal a hegytető egy részének vonalát követte. Az udvart kerítő várfallal együtt vagy valamivel később épült a lakótorony északkeleti szöglete mellé egy négyzet alaprajzú torony, amelynek északkeleti része még csaknem 15 m magasságig ma is áll. Sarkait szépen megmunkált, szabályosra faragott kváderkövek erősítették. Az udvaron állhattak a vár épületei, amelyeknek falait, maradványait elfeledte a pusztuló falakról, évről évre lehulló sok kő, törmelék.” /Mátraderecske.hu/

[token node title-raw]

A várat, feltevések szerint a török hódoltság idején, talán a nagy egri ostrom idején – 1552-ben – pusztították el török portyázó lovasok. Kanázsvár titkait azonban csak egy részletes régészeti feltárással lehetne megismerni, ami napjainkig még nem történt meg. 

Így marad a várba felmászás izgalma, a felfedezés öröme, és a szép mátrai – mátraháti táj csodálása itt Palócföldön.

Felhasznált irodalom a cikkben linkelve – jelezve.

A cikkben és a kapcsolódó galériában szereplő fotók a szerző saját képei!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.