Főoldal » Varangyhibrid

Varangyhibrid

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A zöld varangy (Bufo viridis) és a barna varangy (Bufo bufo) életmódja és szaporodási szokásai kellőképpen különböznek ahhoz, hogy nagy valószínűséggel elkerüljék egymást a tavaszi párzási időszakban. A zöld varangyot ráadásul egyes szerzők különálló nembe (Pseudepidalea) sorolják, így a két faj közti közeli rokonság is kétségesnek mondható. Mindezek tükrében különösen érdekes az a két faj közti átmenetet mutató hím egyed, melyet 2008-ban írtak le Ausztriában.

Két őshonos varangyfajunk természetes körülmények között létrejött hibridjeiről léteznek korábbi leírások is, azonban a jelenség igen ritka, s a kereszteződés kétes kimenetelű: laboratóriumi megfigyelések szerint a hibrid ebihalak mortalitása igen magas. A 2007 áprilisában befogott kifejlett hím példány Alsó-Ausztriából került elő, hívóhangja a barna varangyhoz hasonlított. Hátának és hasának színezete átmeneti jelleget mutat a két faj között, patkó alakú fültőmirigye a korábban talált hibridekéhez hasonlatos. Befogás után az állat a Bécsi Természettudományi Múzeumba került.

Az irodalom a három lehetséges tényezőt említ, mely elősegítheti a varangyhibridek létrejöttét. Első az átmeneti típusú élőhely, mely egyaránt alkalmas lehet az erdőkben élő barna varangy és a nyílt füves térségeket kedvelő zöld varangy számára is. Az elhúzódó telek vagy egyéb rendkívüli időjárási körülmények miatt átfedésbe kerülhet a két faj egyébként jól elkülönülő szaporodási szezonja, s a szaporodásra alkalmas vizes élőhelyek számának csökkenése is a fajok közti találkozást segíti. Ausztria kérdéses területén mindhárom lehetséges ok fennáll.

Szekszárd környékén eddig nem találkoztam hibrid példányokkal, s az idei évben a két faj elég nagy valószínűséggel elkerülte egymást a vizek környéken. Mikor április elején a zöld varangyok kezdtek ébredezni téli álmukból, a barna varangyok nagyobb tömegei már bevégezték a szaporodást, s visszatértek erdei otthonukba. Egy-két megkésett hím barna varangyot még mostanában is hallani a tóparti nádasok környékén, de párt már kis valószínűséggel találnak maguknak… a zöld varangyok errefelé a gyorsan felmelegedő, sekélyebb vizeket kedvelik.

Forrás:

http://www.vipersgarden.at/PDF/Duda_Bufo_Hybriden.pdf

http://mme.hu/khvszweb/index.php?option=com_content&view=article&id=169%3Ahibrid-varangyok&catid=62%3Atudtad-e&Itemid=112&lang=hu

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?