Főoldal » Varázshegy a Fővárosi Állatkertben

Varázshegy a Fővárosi Állatkertben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma – 2012. május 24-án – tartják a Varázshegy átadási ünnepségét a Fővárosi Állat- és Növénykertben, melyet a látogatók holnap – május 25-től vehetnek birtokba.

A Nagyszikla (Galéria 1. kép) hatalmas, 34 m magas beltertének kiállító- és rendezvénytérként való kiépítését 1912-ben is tervbe vették, de a megvalósulásig majd’ 100 évet kellet várni, míg 2010. december 10-én ünnepélyes keretek közt letették a Varázshegy-Életmúzeum alapkövét (Galéria 2. kép) és most, két évnyi komoly tervzési és kivitelezési munkák után  végre megvalósult a “Varázshegy – Az Élet, ahogy sosem láttad”.

A több mint 3000 m2-es kiállító- és rendezvénytéren interaktív kiállítás került kialakításra, e hét péntektől az állatkert látogatóinak örmére.

A teljes kiállítás bejárása minimum félnapra érdekes programot kínál. A belső térben kulturális események, rendezvények sokaságának méltó helyszínéhez jut az intézmény, másrészt növekszik a télen nyújtható élmények, programok száma és így nőhet a látogatási idő is.

 A kiállítás három szinten összesen 17 kiállítótérre tagolódik, amiből három többfunkciós térként (interaktív kiállítótérként és rendezvénytérként is) működik majd. A csarnokszerű helyiségektől a szobányi kiállítóterekig nagyon változatos tereket foglal magába. Van olyan tér ahol életnagyságban megmintázott óriási lények is elférnek (Óriások csarnoka) és akad olyan is, ahova egy óvodás csoport tud csak bekucorodni (Mackó kuckó – innen a medvék kifutójára is ki lehet lesni).

 Az egyedi kiállítás a földi élet különleges létformáinak, az élet fejlődésének, lenyűgöző gazdagságának, összetettségének látványos bemutatását tűzte ki célul, ahol „csudálatos ritkaságokkal” találkozhat majd a nagyközönség. A vezérfonalat a létformák, az élő és élettelen rendszerek sokfélesége adja, ahol a sokféleséget, mint a környezet kihívásaira, a megoldandó problémákra adott választ rendkívül változatos, a tér előnyeit használó kiállítás-technikai eszközökön keresztül tesszük élményszerűvé.

Találkozhat majd itt a látogató többek között 20 méteres bálnával (Galéria 3. kép), benyúlhat egy T-rex szájába, jégkorszaki időutazáson vehet részt szimulátorban, óriás páncélos halakkal hasonlíthatja össze a ma élő halfajokat, megtapasztalhatja hogyan hallanak a denevérek, hogyan maradtak levegőben az óriás repülő hüllők, szembesülhet az ősi emberfélékkel, a mikrovilág óriásira nagyított modelljei mellett érezheti parányinak magát, az élővilág számtalan technika „újítását” tanulmányozhatja és gyönyörködhet élő állatok különlegesen berendezett akváriumaiban, terráriumaiban, röpdéiben. Egyszóval olyan, interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriás állatok modelljeivel, a mikrovilág megismerését lehetővé tevő kivetítős mikroszkópokkal, felfedező és előadó termekkel gazdagon felszerelt kiállítás-rendszert terveztünk, amelyhez hasonló Közép-Európában máshol nem látható. 

Megcsodálhatunk majd itt:

 • húsz méteres bálna és óriás tengeri állattok modelljeit, dinoszauruszok és őslények 1:1 makettjeit,
 • magyarországi emberősök szobrait és jellegzetes eszközeiket,
 • óriásira nagyított parányi lényeket: vírusokat, egysejtűeket, kolóniában élő állatok felnagyított modelljeit,
 • különleges élő állatokat, „élő kövületeket”, például medúzákat, 200 millió éve semmit nem változó tőrfarkú rákokat, élő korallokat, szivacsokat bemutató medencéket,
 • Magyarország jellegzetes őslényeinek kövületeit, földtani feltárás-imitációt, őscsont-homokozót,
 • csigák, rovarok, skorpiók terráriumait, rákok akvaterráriumait, lepkeröpdét, denevéreket, kolóniában élő államalkotó állatokat,
 • éghajlatváltozással kapcsolatos játékokat,
 • a legnagyobb valaha élt medve, a barlangi medve csontvázát, és egy hatalmas kitömött grizzlyt,
 • érzékelési játékokat, saját teste hőképét, érintőképernyős terminálokat, mikroszkópos eszközöket,
 • elképzelt Földön kívüli életformákat és a jövő állatait.

A kiállítás sok-sok izgalmas eszközét és játékát kipróbálva a látogató

 • megnézhet tudományos ismeretterjesztő térhatású filmeket a 3D moziban,
 • kipróbálhatja az „időgépet”: egy speciálisan megépített terepjáró szimulátort, amelynek segítségével virtuális időutazást tehetünk hazánk egykori jégkori és trópusi éghajlatú tájain,
 • beülhet az élő animátor demonstrációkra, ökológiai jelenségek bemutatóira,
 • a felfedező teremben saját maga kísérletezhet és vizsgálhat életjelenségeket.

A 5,5 méter mélyben elhelyezett időkapszula tartalma:

 • a Varázshegy-Életmúzeum kiállítás leírása, kiadvány a Nagyszikláról
 • fotó az Állatkert jelenlegi munkatársairól és a projektet megvalósítókról
 • állatkerti Alapító Okirat, állatkerti szórólapok, jegyek, kitűzők, az Állatkertről készült légifotó
 • a Budapest folyóirat legújabb példánya, forgalomban levő pénzérmék,
 • pendrive, rajta a Varázshegy Életmúzeum kiállítás terveivel, kiviteli tervdokumentációjával, látványképekkel, az Állatkert évkönyvének elektronikus változatával, állatainak aktuális listájával.

A Varázshegy projekt megvalósítói:

Projektgazda: Fővárosi Állat- és Növénykert. Építész tervezők: Kis Péter Építészműterme. Kivitelezők: Resonator Kft. Construm Kft., Gelka System Kft, Geanat Kft. Külső projektmenedzser szervezet: Aquaprofit Zrt.
Támogató szervezet: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Közreműködő szervezet: Pro Régió Nonprofit Közhasznú Kft. 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.