Főoldal » Vargánya vagy tinóru?

Vargánya vagy tinóru?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Keleti-Mecsekben élek születésem óta. Erdők, mezők mellett nőttem fel, talán ennek köszönhetően szeretem ennyire a természetet. Szeretem az erdőket és benne megtalálni a gombákat. Persze sokféle gomba van, amit nem ismerek, mert elegendő volt az 8-10 fajtát felszedni, ami itt az utunkba került. Amit a mai napig a legjobban szeretek, és ezzel nem vagyok egyedül azt hiszem – a vargánya. Pár szóban – fényképeken, a teljesség igénye nélkül – nem gombahatározóként – erről a fantasztikusan érdekes gombáról.

A vargánya a gombákhoz (Fungi), azon belül tinórugomba-alkatúak (Boletales) rendjébe és a tinórufélék (Boletaceae) családjába tartozó faj. Azt hiszem talán ez az egyik legkeresettebb gomba a szezonban, ami általában májustól október végéig tart. A vargányák közül az egyik legfinomabb az Ízletes vargánya (Boletus edulis). Persze nemcsak őket, hanem ehető rokonait is szívesen szedem a kosaramba. Lombhullató – és kevert erdőkben, erdőszéleken és tisztásokon is előfordul. Itt a Mecsekben nagyon szereti az öreg, ritkás tölgyesek mohos – sziklás, mállott palás völgyoldalait is. Egész Európában elterjedt. A Boletus már a régi rómaiak legjobb, legfontosabb étkezési gombája volt. A szó a görög bolétes, bolítes ’Amanita caesarea’ gombanévvel rokonítható.

A tinórufélék hagyományos, kalap és tönk termőtesteket fejlesztenek. Mérete is igencsak változatos, kalapja akár 30 cm átmérőjű is lehet, és egy kilósra is megnőhet.

A tinóruk gyökérkapcsolatban élnek különböző fa fajokkal, és sokszor a társfa segít a tinóru meghatározásában (fenyőtinóru, fűzfa érdes-tinóru). 

Az Ízletes vargánya őszi változata a Bronzos vargánya. (lásd alábbi fotóm).

[token node title-raw]

Tegnap reggel elindultam a gombák nyomába a közeli erdőbe. Talán nem volt még a májusi esők után elég sok meleg, ezért kevés vargányát láttam, találtam, azt a keveset azért le is fotóztam 

[token node title-raw]

[token node title-raw]

…no persze találtam olyanokat is amit sohasem szedtem fel, ettem meg. Ezeket mi Disznóvargányának nevezzük:

[token node title-raw]

A tinórufélék tehát népes családot alkotnak és igencsak sokféle fajtájuk van, sokféle kinézettel. Van olyan is köztük ami feltételesen ( min. 20 perc főzés – sütés után) ehető és van pár mérgező faja is. Aki nem ismeri őket az mutassa meg gombaszakértőnek mindenképpen!

Ezek a gombák, a vargányák kiemelt figyelmet érdemelnek az biztos. Sokan azonban megélhetési gombászok és letarolják, tönkreteszik a vargányás területeket. Az egészen apró kis gombákat is felszedik esélyt sem adva a jövőnek. Fontos lenne ha felelősséggel járnánk az erdőket és gondolva a jövőre is, kímélve gyűjtenénk a vargányákat (is). 

A mostani és az elmúlt években készített további vargányás fotóimból válogatás a galériában.

felhasznált forrásmunkák: gombahatározó, wikipédia, gombamánia blog

felhasznált képek a szerző saját fotói.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.