Főoldal » Végzetcserjék

Végzetcserjék

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A végzetcserjék a Clerodendrum nemzetségbe tartozó fák, cserjék, kúszónövények vagy lágyszárúak. Négyszáz fajt számlál a nemzetség, a trópusi területeken terjedtek el, főként Afrikában és Ázsia déli részén, néhány fajuk pedig a trópusi Amerikában és Ausztrália északi részén él. Örökzöld és lombhullató fajok is vannak közöttük. A Verbenaceae családba tartoznak. Magyarországon egyetlen faj sem őshonos, néhány faj azonban nálunk is tartható kerti dísznövényként, de csak téli takarással vészelik át a fagyokat (Clerodendrum bungei, Clerodendrum trichotomum). Tudományos elnevezésük a görög ’kleros’ és ’dendron’ szavakból származik. Gyógynövényként leírt faj is van a végzetcserjék között, a fentebb említett Clerodendrum trichotomum, a kínai gyógyászatban magas vérnyomás csökkentésére szolgál.

Szobanövényként nálunk is könnyen beszerezhető fajok: Clerodendrum ugandense, Clerodendrum thomsoniae, Clerodendrum wallichiana.

Cikkemben a Clerodendrum ugandense-t szeretném bemutatni. Magyar nevén ugandai-végzetcserje vagy pillangóbokor. Virágjai kis kék pillangóként csüngnek a növényen, angol elnevezése is ezt tükrözi-Blue Butterfly Bush. A faj Kenyában és Ugandában honos kúszónövény, hazájában örökzöld, három méter magasra nő, szobában nevelve ennél persze kisebb termetű lesz.
Dézsás növényként nevelve érzi igazán jól magát, azaz áprilistól-novemberig a kertben vagy a balkonon, novembertől a következő tavaszig pedig a hűvös télikertben tartsuk. Az sem baj, ha nincs télikertünk, akkor is beszerezhetünk egy pillangóbokrot, mert a világos szobában is átvészeli a telet, sőt néha még virágzik is a téli hónapok alatt.
Inkább a félárnyékot kedveli, mint az erős napfényes helyeket. Öntöznünk a növekedési időszakban rendszeresen kell, a nyári nagy melegben akár naponta is. Áprilistól-októberig kéthetente tápoldatozhatjuk virágzó növényekhez való táppal.
A gyökérzete elvileg kibírja -10ºC-ig, a talajban és tavasszal újra kihajt a növény, de én még nem mertem télen a kertben hagyni. Aki kísérletező kedvű vagy több pillangóbokor tulajdonosa, megpróbálhatja, hogy mennyire bírják a telet. Hajtásdugványozással vagy a gyökérsarjak leválasztásával könnyen szaporítható. Az idősebb részek visszavágása elősegíti a virágzást.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.