Főoldal » Vizes élőhelyek virágai_a Sárga nőszirom

Vizes élőhelyek virágai_a Sárga nőszirom

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Lápos réteken jártam az elmúlt hetekben. A Pécsi-víz melletti, nemrég még vízzel elárasztott területen szép sárga virágok kezdtek megjelenni. Majd egy mély kaszáló szélén futó patak partján Borsodban találkoztam velük újra. Ez a nyulánk, messzire látszó növény a Sárga (mocsári) nőszirom

A Sárga nőszirom ( Iris pseudacorus) vizparton, mocsarakban és láperdőkben, vízzel borított vagy időszakonként elárasztott, tápanyagban gazdag, mérsékelten savanyú talajokon él. Egyszikű, vastag, húsos gyöktörzsű, évelő növény. A hazai flórában előforduló Irisek közül a leggyakoribb és a legnagyobbra megnövő, akár 1 méter magas is lehet. Levelei keskeny kard alakúak, a virág száránál alig rövidebbek. Kinyílt virága három külső nagy sárga lepellevél, erről könnyen felismerhető. Toktermése éretlenül zöld, mely éréskor bebarnul. 

[token node title-raw]

[token node title-raw]

/fotók: a Sárga nőszirom élőhelye (Upponyi-hg. széle_20130514)/

A Mocsári nőszirom 1993-ig védett volt, mint a hazánkban élő többi nőszirom, ám gyakori elterjedésének köszönhetően ezt feloldották.

Kerti tavak mocsárzónájához kimondottan ajánlott növény. Ezek a növények igen látványosak, továbbá fontos biológiai funkciót töltenek be. A vizet tisztán tartják, elnyelik a tápanyagokat amiből az algák táplálkozhatnának.

felhasznált irodalom : Növényhatározó. A cikkben és a Galériában szereplő fotók a szerző saját képei.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.