Főoldal » Vizes, virágos – vizivirágos…

Vizes, virágos – vizivirágos…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Akinek van bármilyen kis kerti tava, vagy nagyobb vizi létesítménye, annak érdemes telepítenie tavirózsát is.  

A tavirózsa a kerti tavak legszebb ékszere. Gyönyörű színes csillag alakú virágaival egyedülálló vízinövény. Sajnos virágzása csak három-négy napig tart, de maga a növény szinte folyamatosan virágzik egész nyáron át, ilyenkor nappal nyílnak és éjszaka becsukódnak a virágok,  látványuk lenyűgöző.

A tavirózsa a Nymphaeak családjába tartozik, és sok fajtája van. Van télálló és van trópusi is köztük. Itthon is kapható több kertészeti áruházban ez a szép vízinövény.

Jó pár éve kaptam egyszer egy kis cserépben, pár szál kicsi levelecskével. Azóta 3 – 4 évente (amikor a kerti tó teljes átépítése – fóliacseréje van) át kell ültetnem, mert a tó alján kb. egy nagy talicskányira megnő. Egyébként csak a tavaszi vízcserénél újítgatom meg a tövet.

A tündérrózsa gyönyörű virágai és érdekes levelei a tó meghatározó díszei lehetnek. A víz tisztán tartásában is fontos szerepük van, mivel leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását. A folyamatos virágzással párhuzamosan állandóan cseréli a leveleit, amelyek a felszínre bukkanás után szép lassan szétterülnek, majd elsárgulva eltűnnek a vízben. A növénynek naponta több órás napsütésre van szüksége a megfelelő fejlődéshez. Hűvös, árnyékos helyen vagy áramló vízben növekedésük visszafogottabb lesz, leveleik, virágaik kisebbek és halványabbak lesznek. Ezért ültessük őket a tó napos részére, de távol a szökőkutaktól, vízesésektől.

Tavacskámban tóközepén van a helye. A növény maga egy tízliteres vödörbe van ültetve, a tó legmélyebb pontjára. Itt jegyzem meg, hogy a különböző fajták, különböző mélységekben maradnak csak meg. Az én fajtám V.  barátom közel kétméter mély tavában állandóan kiveszik… míg nálam pompásan érzi magát.

Blogpost és galéria fotókon az én tavirózsám szerénykedik.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.