Főoldal » Vízibivalyok érkeztek a Budakeszi Vadasparkba

Vízibivalyok érkeztek a Budakeszi Vadasparkba

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Fél éves vízibivaly bikák érkeztek a Budakeszi Vadasparkba, így mostantól már ezek a hatalmas, Magyarországon a 16. század óta tartott igavonó állatok is láthatók itt.

A vízibivaly (Bubalus bubalis arnee)  eredeti hazája Ázsia, vadon ma már csak Kelet-Indiában él. Igavonóként innen terjedt el Európában. A Kárpát-medencében már az avarok is elkezdték tenyészteni. Később, a történelmi Magyarországon 1911-ben 155 192 bivaly élt, majd a II. Világháború után mára – főként a traktorok és egyéb mezőgazdasági gépek használata miatt – a bivaly tartása teljesen megszünt

Érdekességképpen érdemes meglíteni, hogy a bivalytejből készül többek közt a mozarella és a cheddar sajt is.

Mára már csak néhány tucatnyi állat őrzi a magyar bivalyállomány emlékét, főként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén él.

Híres a kápolnapusztai bivalyrezervátum, ami Magyarország legnagyobb állományának ad helyet, egyben génmegőrzési feladatokat is ellátja. A tenyésztésszervezés feladatát a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete látja el.

A Budakeszi Vadasparkba  a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.-től  érzektek ezek a hatalmas igavonók – azaz majd azok lesznek, mert jelenleg még csak hat hónaposak.

Nevük még nincsen, arra a látogatók adhatnak szavazatot a Vadaspark Facebook oldalán.

További hírek a két vízibivalyról ezen és ezen az oldalon  olvashatók.

Kedvhozónak pedig álljon itt a róluk szóló egyik híradó (egy kis személyes vonatkozással…).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.