Főoldal » Vörös riasztás – a kemény fagyokban kritikus kérdés az itthon telelő madarak segítése!

Vörös riasztás – a kemény fagyokban kritikus kérdés az itthon telelő madarak segítése!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ezekben a napokban nem csak rendkívül hideg, de szélsőségesen száraz szibériai légtömegek alakítják Magyarország időjárását. Ilyen körülmények között – mivel nincs hó és zúzmara sem képződik- az etetőre járó madarak számára az energia utánpótlása mellett a víz megszerzése is létkérdést jelent. Ezért is fontos, hogy a mag, az alma és az állati zsiradék (cinkegolyó, vaj, faggyú) mellett napközben legalább néhány órán keresztül folyékony halmazállapotú vizet is találjanak a madarak az etetők alapfelszereltségéhez hozzátartozó itatókban.

A vizek befagyása a vízimadarak életét is befolyásolja, ilyenkor a récék, ludak, sirályok a jégpáncéllal fedett tavakról a folyóvizekre költöznek vagy Európa délebbi és tengerparti régióiba vándorolnak, így ezek a fajok nem szorulnak rá a segítségünkre (kivéve, ha sérültek, ami viszont már a madármentés témakörébe tartozik). Speciális csoportot képeznek az egyre gyakrabban itthon telelő fehér gólyák, melyek etetéséről a cikk végén számolunk be.

Folyamatosan etessünk!
Azért jelent problémát a nagy forgalmú etetők máról-holnapra történő felszámolása a szezon ideje alatt, mert így nagy az esélye annak, hogy az ide szokott madarak nem találnak elegendő természetes élelemet. Ilyenkor, ha az éjszakai hőmérséklet – 10 C° körül vagy ez alatt alakul, nagy az esélye annak, hogy az éhező, legyengült madarak hajnalra megfagynak.

Itatás fagyok idején
Gyakori kérdés, hogy miként kivitelezhető a téli itatás, hiszen ilyenkor a víz megfagy az itatótálcákban. Szélsőséges időjárási körülmények között a kevés is sokat jelent, ezért nem az a cél, hogy egész nap víz legyen az itatókban. Ha reggel kézmeleg vízre cseréljük az éjszaka képződött jeget, akkor ez legalább néhány órán keresztül folyékony halmazállapotú marad és az etetőn táplálkozó madarak tudnak belőle inni. Ráadásul a víz hőmérsékletének csökkenésével megjelenő jéghártyát és vékony jeget a madarak át tudják törni, ami jelentősen kitolja az ivásra rendelkezésre álló időt. 

Mesterséges odúkat az etetők közelébe!
A téli madárvédelem korántsem merül ki a madarak táplálék és víz utánpótlásának biztosításában. Ennél jelentősen többet tehetünk az odúköltő énekesmadarakért azzal, ha odúkat telepítünk az etetők közelébe. Ezek a fajok ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem csak a költési időszakban  használják a fák üregeit, épületek hasadékait. A cinegék és verebek téli túlélési stratégiájának fontos részét képezi a szélvédett, hőmérsékletileg kiegyensúlyozottabb éjszakázóüregek akár közös használata is.
A kistestű (veréb méretű) madarak normál testhőmérséklete – emberi szemmel nézve – rendkívül magas, 41-43 C° között alakul. A nem vonuló fajok, mivel nincs rá szükségük, nem halmoznak fel jelentős mennyiségű, zsír formájában tárolt energiatartalékot. Ezért ezeknek a madaraknak a túlélésében alapvető fontosságú, hogy a rövid téli nappalokon, amikor még 8 órájuk sincs a táplálkozásra, annyi élelmet találjanak és tudjanak elfogyasztani, ami biztosítja számukra a nappali anyagcsere szükségletet és a leghidegebb éjszakai órák átvészelését. Télen az esti szürkület és a hajnali pirkadat között eltelő akár 13-14 órát az etető madarai mozdulatlanul pihenve töltik, amikor nélkülözniük kell az izommozgás fűtő hatását. Ezért nem mindegy, hogy az akár -20 C°-os fagyokat a csupasz ágak között vagy egy odúban vészelhetik át, ami megőrzi a madarak testmelegét, különösen akkor, ha több madár bújik össze egy-egy odú alján.

Az áttelelő gólyákról se feledkezünk meg!
Az MME Monitoring Központja most frissíti az áttelő gólyák országos adatait, amiről napokon belül külön hírben fogunk beszámolni, hogy felhívjuk a figyelmet az itthon maradt gólyák segítésének fontosságára és lehetőségeire (ezt most is megtesszük). A telelő fehér gólyák itatása a madarak nagy mérete miatt nehezen megoldható kérdés, szerencsére a hús alapú táplálék magas víztatalma miatt erre nincs is igazán szükség.

Gólyákról videó: http://youtu.be/ZAqI9EDb8AE

Forrás: www.mme.hu

Kép készítője: Dell Dorottya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.