Főoldal » XII. Tatai Vadlúd Sokadalom – 2012. november 23-24.

XII. Tatai Vadlúd Sokadalom – 2012. november 23-24.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A tatai Öreg tó közismert a madármegfigyelők körében. A „Vizek városában” található, majd’ 2 km2  felületű, mesterséges Öreg-tó nemcsak a partján álló, festői szépségű tatai várról, és gyönyörű természeti környezetéről híres, hanem arról is, hogy Európa szerte ez az egyetlen olyan madárpihenőhely, melyet teljes mértékben város vesz körül. 

Az Öreg-tó egyik legismertebb látványossága a vízimadarak, kiemelten a vadludak őszi vonulása
A távoli északi költőterületeikről a Kárpát-medencébe érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tavon alakították ki egyik legrangosabb – 1989 óta nemzetközi egyezménnyel is védett – pihenőhelyüket. Tízezrével érkeznek minden év novemberében, hogy a hideg téli hónapokat itt töltsék, aztán februárban-márciusban visszainduljanak skandináviai, szibériai költőhelyeik felé. (Ez is hozzájárult ahhoz, hogy Tata a természeti értékek megőrzéséért kifejtett tevékenységéért 2010-ben elnyerte a „Biodiverzitás Fővárosa” kitüntető címet.)

Tatai Vadlúd Sokadalmat 2001 óta rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom megyei Csoportja

A   egész napos rendezvénysorozaton a látványosságról és a hangulatról a sokezernyi vadlúd és egyéb vízimadár gondoskodik. Idén, 2012. november 23-24-én lehetünk részesei ennek a felejthetetlen eseménynek. 

A Tatai Vadlúd Sokadalom a magyarországi madármegfigyelők egyik legrangosabb vetélkedője is. Miként a nyár végén a Hortobágy, úgy a novemberi fagyok idején Tata nyújt otthont azoknak a felnőtt és ifjúsági madarászoknak, akik dacolva az időjárás viszontagságaival egész napos madármegfigyelő versenyen mérik össze tudásukat, kitartásukat. A Tatai Vadlúd Sokadalom tehát nemcsak a vadludak sokadalma, hanem a madarászoké, természetvédőké is. 

Tavaly mintegy 14 ezer vadlúd, 1800 réce és körülbelül 4000 sirály volt megfigyelhető. Külön élményt jelentett az érdeklődők feje felett korán reggel kihúzó 3500 vetési varjú. A gyakoribb lúdfajok mellett a ritka és veszélyeztetett vörösnyakú lúd öt egyede is előkerült.  A madármegfigyelő versenyen 14 csapat tagjai összesen 101 madárfajt figyeltek meg. Ezek közül néhány érdekesebb: északi búvár, vörösnyakú lúd, örvös bukó, gatyásölyv, erdei szalonka, nagy póling, kis sirály, heringsirály, hamvas küllő, kormos varjú, keresztcsőrű. 

A madarász élményeken kívül lesz még itt:

 • Cincér játszóház: Kreatív környezeti nevelési sátor,
 • Vadludas kirakó verseny,
 • Rákosi vipera védelme kiállítás, 
 • Konzultáció a Tatai Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációról,
 • Madármegfigyelés „teleszkóp bokrokban”,
 • Madárgyűrűzés,
 • Természetvédelmi tanácsadás,
 • Madár- és természetvédelmi eszközök vására,
 • Itthon vagy otthon! Turisztikai programajánlók, információk és    nyereményjáték a Magyar Turizmus Zrt. szervezésében,
 • Teljes élet – Nulla Hulladék, Hulladékcsökkentés lépésről-lépésre,
 • Fessük együtt a természetet! ! – Festőiskola Zsoldos Mártonnal és Kókay Szabolccsal, 
 • Madár- és természetvédelmi előadások,
 • Teleszkópok és kézi távcsövek tesztelési lehetősége, 
 • Természetvédelmi könyvek, kiadványok és madárfestmények vásárlási lehetősége,
 • Kézművesek, helyi termelők adventi vására

A részletes napi programokat ezen a linken olvashatják.

Valamint a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen meghirdetetett rajz- és meseíró pályázat eredményhirdetésére is sor kerül itt.

Továbbá sok madáraszattal, természetvédelemmel foglalkozó előadást hallgathatnak meg itt az érdeklődők.  A részletes programot ezen a linken lehet megtekinteni.

Idén is szeretettel várnak mindenkit, 2012. november 23-24-én, a XII. Tatai Vadlúd Sokadalomban.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.