Főoldal » Zsályavilág

Zsályavilág

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Salvia (zsályák) fajok a Lamiaceae (ajakosok) családba tartozó növények, egynyáriak, kétnyáriak, évelők, félcserjék vagy cserjék. 80 zsályafaj ismert, így a Salvia a Lamiaceae család legnépesebb nemzetsége. A legtöbb faj a mediterrán vidékeken honos. Magyarországon 7 faj őshonos, ezek lágyszárú évelő növények, kivéve a kétnyári magyar zsályát.

Salvia officinalis – orvosi zsálya, kerti zsálya

A legismertebb zsálya faj, gyógy- és fűszernövény. Kerti fajtáinak lombszíne igen változatos, lila, fehér-tarka, sárga-tarka, zöld, vagy szürkés színű lehet. Ezek a fajták a lombszíneikkel is díszítenek. Félcserje, szára fásodó. Hazája a Földközi-tenger vidékén van, de nálunk is télálló faj. Már régóta termesztik, először a kolostorkertekben ültették és használták gyógynövényként. Görcsoldó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Teája toroköblögetésre kiváló a náthás időszakban. Segíti az emésztést, leveleit zsíros ételek, sült húsok fűszerezésére használják. Alkoholos kivonata is kapható, illóolaját likőrök készítésére is felhasználják. Nyáron virágzik, ibolyakék virágai vannak, a murvalevelei lilás árnyalatúak. Napos helyre, jó vízelvezetésű talajba ültessük, a pangó vízre kifejezett érzékeny. Metszhető, tavasszal vágjuk vissza a visszafagyott hajtásait, az elöregedett részeket. Magvetéssel, dugványozással és tőosztással is szaporíthatjuk (galéria 1. kép). A ’Purpurascens’ fajta (bíboros kerti zsálya), fiatal levelei lilás színűek. Néhol Salvia officinalis ’Purpurea’ néven találkozhatunk vele (galéria 2.-3. kép). A Salvia officinalis ’Tricolor’ lombja zöld-lila-fehér tarka, igen dekoratív növény (galéria 4. kép).

Salvia elegans syn. rutilans – ananászzsálya, csinos zsálya

Hazája Mexikó és Guatemala, itt augusztusban virágzik. Levelei ananászillatúak, teaként fogyasztható, a gyógyteák palettáját színesíti a mandarinillatú zsályával együtt. Az ananászzsálya piros virágait gyümölcskoktélok és saláták színesítésére is felhasználhatjuk. 1-1,5 m magasra nő meg, levelei sárgászöld színűek, gyors növekedésű évelő növény. Virágzás után vágjuk vissza. Kertünk napos helyére ültessük. Télen hűvös, világos helyen teleltessük, de az enyhébb teleket védett helyen a kertben is átvészeli (galéria: 5.-6. kép).

Salvia elegans ’Tangerin’– mandarinzsálya

Frissen szedett leveleit használjuk fel gyümölcssaláták, teák ízesítésére. Az ananászzsályához hasonlóan piros virágai vannak, ezzel is díszíthetünk ételeket. Gondozása az ananászzsályáéhoz hasonló (galéria: 7. kép).

Salvia hispanica – azték zsálya, spanyol zsálya, chia mag

A spanyol zsálya egy újonnan felfedezett ehető növény. Magja már az aztékok tápláléka is volt, manapság a reformételek egyik alapanyaga, szerte a világon. Magjának magas az omega-3-zsírtartalma, antioxidáns és AS-tartalma. Ma már több nemesített változata is van, főként az USA-ban hoznak létre újabb fajtákat. Itt a felsőfokon írt róla részletesebben Szénási Edit, Chia az elfeledett étek című bejegyzésében (galéria: 8.-9. kép).

 Salvia pratensis – mezei zsálya

Hazánkban is honos, gyakori faj, száraz gyepekben él. 30-60 cm magasra nő meg, évelő. A levelek széle fogazott. 4-8 virág fejlődik egy álörvben, április-októberben virágzik, a virágok lila színűek, ritkábban rózsaszínűek vagy fehérek (vezérkép, galéria: 10.-12. kép).

Salvia nemorosa – ligeti zsálya

Szinonim elnevezése Salvia virgata var. nemorosa. Vadvirág, kertészeti fajtáit dísznövényként ültetik. Nálunk is őshonos, szárazabb réteken, kaszálókon találkozhatunk vele, néhol tömeges az előfordulása. Évelő növény, bokros növekedésű, magassága az 1 métert is elérheti. Virágai ibolyakék színűek. Kertészeti fajtái között létezik törpe növekedésű (30-40cm) is. Májustól egészen novemberig virágzik (galéria: 13. kép).

Salvia sclarea – muskotályzsálya

Szinonim elnevezése Salvia moschata. Kerti kétnyári dísznövény. Hazája a Földközi-tenger medencéjében van, itt gyógynövényként termesztik, a virágos hajtásokból készített illóolaját használják fel. Nyugtató és fertőtlenítő hatású. 1-1,5 m magasra nő meg. A levelek nagyok, széleük csipkézett, mirigyszőrösek. A virágok a hajtásvégeken fejlődnek, álörvöket alkotnak. A murvalevelek színe halványlila vagy pirosas, a virágok színe kék. Június-júliusban virágzik. Napos, meleg helyre ültessük, a szárazságot jól bírja (galéria: 14.-15. kép).

Salvia splendens – paprikavirág, tűzpiros zsálya, szalvia

Hazájában, Brazíliában örökzöld félcserje, nálunk kerti, egynyári dísznövény. 20-40 cm magasra nő. Egész nyáron át díszít színes murvaleveleivel, amely lehet piros, lazacszínű, lila vagy fehér, sőt létezik piros-fehér csíkos fajta is (galéria: 16.-17. kép).

Salvia coccinea – skarlátpiros zsálya

40-60 cm magasra nő meg, virágai skarlátpirosak. Közép- és Dél-Amerikában honos évelő növény. Nálunk is télálló, de hidegebb teleken takarással óvjuk (galéria: 18. kép).

Salvia farinacea – hamvas zsálya, lisztes zsálya

Kerti egynyári dísznövény. Virágai fehér ’Alba’, vagy kék színűek. 1 m magasra is megnőhet, a virágszár elágazik. Napos helyre ültessük, a nyári nagy melegben öntözést igényel. Balkonnövényként, cserépbe ültetve is nevelhető. Egész nyáron át virágzik. A romantikus stílusú kertek és balkonok elengedhetetlen növénye. Magvetéssel szaporíthatjuk vagy tavasszal vásároljunk palántákat (galéria: 19.-20. kép).

Salvia x superba és fajtái – hibrid zsálya

Hibrid faj, sok kertészeti fajtája is van, kedvelt kerti dísznövények (galéria: 21. kép).

Salvia patens – enciánkék zsálya

Hazája Mexikóban van, nálunk dézsás növényként tartható faj. Virágai élénk kék színűek, mint az enciánnak. Júliustól szeptemberig virágzik. Létezik halványabb lila, levendulaszínű, és fehér virágú fajtája is. -5°C-ig télálló (galéria: 22. kép).

Salvia divinorum – látnoki zsálya, jósmenta

Bővebben itt olvashattok róla (galéria 23.-24. kép).

Salvia brasiliana – brazíliai óriászsálya

Dézsás növényként neveljük, nyáron mindenképpen ültessük ki a kertbe, napos, meleg helyre. Tavasszal és nyáron virágzik, kék virágfüzérei elérhetik a 20-25 cm-es hosszúságot is. Maga a növény 2 m magasra is megnőhet, ha jól érzi magát. Szára fásodó, elágazó. Dugványozással könnyen szaporíthatjuk (galéria: 25. kép).

Magyarország őshonos zsálya fajai

(forrás: Élővilág enciklopédia, szerkesztette Ujhelyi Péter, Budapest, Kossuth Kiadó, 2006.)

Salvia aethiopis – magyar zsálya, fehér vagy halványlila színű virágai vannak

Salvia austriaca – osztrák zsálya, virágai sárgák.

Salvia glutinosa – enyves zsálya, kivétel a hazai fajok között, mert nem száraz gyepekben él, hanem üde, árnyas erdőkben. Virágai világos-sárga színűek.

Salvia nemorosa – ligeti zsálya, ibolyakék virágai vannak.

Salvia nutans – kónya zsálya, bókoló zsálya, virágai lila színűek, bókolók (galéria: 26. kép).

Salvia pratensis – mezei zsálya, lila virágai vannak

Salvia verticillata – lózsálya, virágai kékeslilák vagy ritkábban fehérek, a murvalevelei ibolyaszínűek.

Salvia x betonicifolia – a kónya zsálya és a ligeti zsálya hibridje

Képek forrása

 1. kép: www.marisolstevenson.co, 2., 4.-6. kép: www.mountainvalleygrowers.com, 3. kép: www.gardensandplants.com, 7. kép: www.fuszerkert.hu, 8. kép: www.semiluuto.blogspot.com, 9. kép: www.herbalfire.com, 10-12. kép: www.luirig.altervista.org, 13. kép: www.finegardening.com, 14. kép: biokert.network.hu , 15. kép: saját fotó, 16. kép: www.toptropicals.com, 17. kép: www.thompson-morgan.com, 18. kép: www.terrapin-gardens.com, 19. kép: www.commons.wikimedia.org, 20. kép: www.plantthis.com.au, 21. kép: www.rassada.ru, 22. kép: www.gardenersworld.com, 23. kép: www.salvialab.org , 24. kép: www.sagewisdom.org , 25. kép: www.vizi-husevonoveny.hu, 26. kép: www.novenyalbum.hu.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.