Főoldal » 186. Anna-bál és annak története

186. Anna-bál és annak története

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Július 23.-án szombaton kerül megrendezésre a „Balaton északi partjának fővárosában” a 186. Anna-bál. Az első bált 1825. július 26-án rendezte Horváth János a balatonfüredi Horváth-házban, lánya Anna Krisztina tiszteletére.

A település centrumában álló épület – melyet 1798-ban építtetett a Szentgyörgyi-Horváth család – nemcsak az akkori társasági élet központja volt, hanem egyfajta szellemi alkotóműhely is, ahol a század elején kibontakozó reformkor nagyjai időről időre összegyűltek.

Az Anna bál jól sikerült: Horvát- Szentgyörgyi Annát nemsokára feleségül kérte egy huszártiszt, a későbbi aradi vértanú, Kiss Ernő. A bál hagyománya pedig ma is él – és ma is az egyik legjelentősebb társasági esemény.

Az első bált követően minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott Anna-bál mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott. Sokszor és szívesen látott vendég volt Jókai Mór, Blaha Lujza és Vörösmarty Mihály.

1957-től az Anna Grand Hotel színházterme ad otthont a bálnak. Az ebben az időben felelevenített hagyomány szerint, azóta is Eris aranyalmájával jutalmazzák a bál királynőjét, a két udvarhölgy pedig herendi vázát kap ajándékba. Idén is átadják a Kiss Ernő-díjat, amelyet immár 8. alkalommal vehet át olyan személyiség, aki sokat tett és tesz a város kultúrájáért.

A rendezvény helyszíne:
Anna Grand Hotel****
Balatonfüred, Gyógy tér 1.

Forrás és részletes leírás a programról: www.annagrandhotel.hu

Képek: www.annagrandhotel.hu, www.palomanegra.freeblog.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.