Főoldal » 42 millió forint falusi turizmusra

42 millió forint falusi turizmusra

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Baranya, Somogy és Tolna megye falusi vendéglátóinak piacra jutását, képzését, szolgáltatási színvonaluk emelését szeretné segíteni a közelmúltban alakult Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter, melyet pénteken Pécsen sajtótájékoztatón mutattak be.

Szabó Géza, a klaszter és egyben a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke elmondta, hogy a szervezet tizenkét taggal alakult, és a régió több mint félezer falusi vendéglátójából 450-el tart kapcsolatot. A klaszter működésére jövő év novemberéig 42 millió forintot költhetnek, ebből 34 millió forintot európai unós forrásból, pályázati úton nyertek.
Az elnök elmondta, hogy a klaszter szakmai szervezetei, a velük kapcsolatban álló marketingcégek, rendezvényszervezők és egy utazási iroda közreműködésével szeretnének hozzájárulni a falusi vendéglátó vállalkozók sikeres működéséhez, bevételeik növeléséhez. Tanácsokat adnak az adózáshoz, a könyveléshez, segítenek a működéshez szükséges képzettségek megszerzésében, a különböző vendégcsalogató attrakciók megszervezésében, a termékfejlesztésben, és egyebek mellett a szálláshelyek népszerűsítésében is.

Szabó Géza hangsúlyozta: szeretnék, ha a falusi szálláshelyek iránt érdeklődők minél nagyobb számban választanák a dél-dunántúli vendégfogadókat, melyek gazdag gasztronómiai kínálattal, egyedi termékekkel, azon belül kiváló minőségű borokkal, környékükön pedig számos nemzetiségi fesztivállal, kulturális programmal várják őket. Emellett minősítési rendszerükkel is ki akarnak tűnni az ország többi régióinak falusi turisztikai szolgáltatói közül. A Dél-Dunántúlon immár 32 minősített ökoporta működik, melyek közvetlen közelében védett természeti értékeket csodálhatnak meg a vendégek – sorolta az elnök.
Hozzátette: terveik szerint fél év múlva egészségporták, egy év múlva pedig gyermekbarát porták is lesznek. Előbbiek illat- és aromaterápiákkal, utóbbiak veszélymentes környezetben, gyerekek szórakoztatását szolgáló élményelemekkel várják a turistákat.
Szabó Géza a falusi turizmus klaszter megalakulását fontosnak nevezte abból a szempontból is, hogy folyamatos növekedést követően 2009-ben csökkent, tavaly pedig stagnált az ágazat vendégforgalma.
Rámutatott, hogy országosan összesen mintegy 7500 család foglalkozik falusi vendéglátással. Ők 2008-ban még egymillió vendégéjszakát regisztráltak, ez azonban 2009-ben és 2010-ben 10 százalékkal, 900 ezerre csökkent. Hozzátette: a Dél-Dunántúl több mint félezer falusi vendéglátója 2008-ban 100 ezer, tavaly és tavalyelőtt 90 ezer vendégéjszakáról számolt be.
Szabó Géza úgy vélte: a csökkenést a pénzügyi gazdasági válság mellett a falusi turisztikai szolgáltatók adómentességének megszüntetése, valamint a béren kívüli juttatásokban bekövetkezett kedvezőtlen változások okozták.
Forrás: MTI

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.