Főoldal » A Beatles „szentély”

A Beatles „szentély”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Liverpoolban még a csapból is a Beatles folyik. A város vígan megél az emlékükből, melynek bizonyítására elég, ha csak a történetüket bemutató múzeumot, a The Beatles Story-t, és az egyik kiemelkedő sikerükre emlékeztető Magical Mystery Bus Tour-t említjük. Utóbbi két teljes órát szentel azoknak a helyszíneknek, melyek a négy „gombafejű” emlékéhez kötődnek.

Átlagos években (nem, úgy mint az idei 50. évfordulón) minimum 600 ezer ember keresi fel a várost kifejezetten a Beatles-hez kapcsolhatóan, és ott tartózkodásuk alatt 20 millió fontot költenek. Az erre járó, magára valamit is adó rajongó aligha mulasztja el megtekinteni az 1990-ben megnyílt The Beatles Story elnevezésű múzeumot a város szívében. A kiállítás szórakoztatva mutatja be, hogyan alakult ki az együttes, miként váltak fogalommá, majd azt is, amint megcsömörlöttek a rajongóik által rájuk nehezedő nyomástól, és folyamatosan visszavonultak a színpadtól, a lemezfelvételektől és végül egymástól.

A múzeumban tizennyolc fejezetből áll össze történetük, rengeteg képpel, leírással. Mindegyik teremben az adott korszakhoz tartozó zene szól, korabeli televíziófelvételek, interjúk láthatók.

A sztori Liverpool egyik külkerületében kezdődik, ahol Paul McCartney hangfelvételről elmondja, hogyan ismerkedett meg John Lennon-nal egy falusi búcsúban. Sok információt tudunk meg négyükről, de a Beatles első basszusgitárosáról, a tragikus hirtelenséggel fiatalon elhunyt Stuart Sutcliffe-ről és Pete Best-ről, eredeti dobosukról is.

A kor hangulatát idézik fel a hamburgi utcákon készült fotók éppúgy, mint a Cavern Club mása. Itt léptek fel még a kezdetekkor, a színpadon most hangszereik láthatók. A rész manapság is bárjelleggel „üzemel”, lehet például ásványvizet fogyasztani (ingyen, mert a belépő árában ez benne foglaltatik). Innen egy „lemezkiadóba” jutunk, ahol lemezeiket, plakátokat láthatunk, és az egykori slágerlistákba nyerhetünk bepillantást.

A „Sárga tengeralattjáró című film víz alatti díszleteinél aranyhalakban gyönyörködhetünk kényelmes fotelekből. Ezt követően az amerikai turnékról szóló rész következik, majd betekinthetünk saját cégük/kiadójuk, az Apple működésébe. Szenteltek egy részt a Beatles utáni időknek is, itt megtudhatjuk kivel mi történt az elválásuk után. A legutolsó terem pedig csupa-csupa olyan kép, melyek nem lettek publikálva sehol sem.

A múzeumhoz tartozik egy kávézó és persze egy ajándékbolt is, ami természetesen kihagyhatatlan az igazi fan számára, hiszen hogyan is nézne már ki Beatles relikvia nélkül távozni „Beatles-városból”.

Nem olyan „igazi” múzeum ez tehát, mert bár van néhány „muzeális cucc”, mint például George Harrison első gitárja, az „Egy nehéz nap éjszakája” című filmben viselt zakójuk vagy John Lennon szemüvege, azért a főszerepet a képek és a zene játssza.

A Magical Mystery Tour busza 2 órás túraútvonalon bejárja a legendás négyeshez kapcsolható valamennyi helyet. Az út során a résztvevők megtekinthetik gyermekkoruk helyszínét, az iskolákat, melyekben tanulmányaikat végezték, és természetesen azokat a helyszíneket is, melyek legemlékezetesebb dalaikat ihlették (Penny Lane – Strawberry Field). A túra a legendás Cavern Club-nál ér véget.

Liverpool az itt született listavezető slágerek száma alapján 2001-ben kiérdemelte a Guinness Rekordok Könyvében a „pop fővárosa címet. Ugyanebben az évben a város Speke kerületében elhelyezkedő repülőterét átnevezték John Lennon repülőtérre, így tisztelegve a város egyik leghíresebb alakja, az egykori Beatles tag előtt. A repülőtér logója Lennon saját magáról készített karcolata, alatta pedig az Imagine című daluk egyik sora, a repülőtér mottója olvasható: „Above us only sky” („Fölöttünk már csak az ég van”).

Az Albert Docktól nem messze, a Matthew Streeten még mindig áll az épület, melyben korábban a Cavern Club üzemelt, ahol a Beatles több mint háromszázszor játszott. Sőt, egy pub is üzemel itt, így zenerajongóknak kötelező legurítani egy sört a legendás helyszínen.

A 2012. decemberében megnyitott Hard Days Night Szálloda trendi szobáinak vendégei választhatnak, melyik beatle méretes fotója alatt kívánják álomra hajtani a fejüket. A legendás együttes imázsát váltja aprópénzre a Lennon kávéház ugyanúgy, mint a Lucy in the Sky with Diamonds étterem.

Fentiek fényében mindenki beláthatja, igazat „szólottam”, amikor bevezetőm így kezdtem: Liverpoolban a csapból is…

A négy “gombafejűről” itt is olvashatsz érdekességeket:

https://www.felsofokon.hu/kollat-gyula-blogja/2012/08/17/unnepel-beatles-varos

Képek forrásai: wrcn.com, theprisma.co.uk, boston.com, thestyleking.com, parisdailyphoto.com, hartensteinabroad.blogspot.com, hartensteinabroad.blogspot.com, christinerugg.wordpress.com mytributetothebeatles.blogspot.com, njkblogabroad.wordpress.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.