Főoldal » A brazíliai őserdőrengeteg – Amazónia

A brazíliai őserdőrengeteg – Amazónia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A dél-amerikai kontinens északi részén, az Egyenlítő mentén terpeszkedő Amazónia a világ leghatalmasabb esőerdeje, Földünk egyik leggazdagabb ökológiai kincsestára. Gyakran szerepel az újságok címlapján, hol páratlan természeti gazdagsága, hol ennek pusztulása miatt, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak „vad lakói” keltik fel az emberek érdeklődését.

Amazónia az elveszett Paradicsom szimbóluma, területe évezredek óta lakott, a közhiedelemmel ellentétben apró földműves települések népesítik be. Egészen a 20. század közepéig nem kis számban éltek itt olyan csoportok, amelyek a hagyományos trópusi őserdei kultúra jegyeit viselték magukon. Az erdő mélyére való visszahúzódásuknak az oka a civilizáció előli menekülés volt.

A század második felében ez megváltozott, ugyanis a nagyobb folyók mentén és az őserdő belsejében is intenzív munkálatok kezdődtek: útépítések, fakitermelés, nyersanyagok utáni kutatás. Az erdőterület csökkenésével megváltozott az ott élő lakosok élete is.

Az esőerdőben a skarlátarcú majomtól a jaguáron át a manátuszig jól ismert fajok megszámlálhatatlan sokasága él itt a folyókban, a talajszinten és a fák ágai közt, megannyi bizonyítékául az élővilág bámulatos sokszínűségének és alkalmazkodóképességének.

A Nat Geo Wild két kisfilmjének köszönhetően kicsit „közelebbről” megismerhetjük Amazónia élővilágát. 

Az első részben (Az élet bölcsője) megismerkedünk egy hallal, mely akár egy méter magasra is képes ugrani prédájáért, tatukkal, melyek úszva közlekednek a vízzel elárasztott erdőben, békákkal, melyek bőrét mérgező váladék borítja, így tudják távol tartani ellenségeiket.

A második részben (Egymásra utalva) az esőerdő újabb lakóiról láthatunk csodálatos felvételeket és hallhatunk meglepő történeteket: teknősökről, melyek kígyókat megszégyenítő sebességgel csapnak le áldozataikra, apró békákról, melyek védelem fejében hatalmas tarantulák mellé szegődtek gyerekfelügyelőül, valamint egy borotvaéles fogazatú rágcsálóról, mely egy méh- és egy fafajjal él együtt meglepő vad-kapcsolatban.

Első epizód: Az élet bölcsője
Október 18.(kedd) 19:00 kor a Nat Geo Wild műsorán

Második epizód: Egymásra utalva
Október 25.(kedd) 19:00 kor a Nat Geo Wild műsorán

Bővebb információkról a www.natgeotv.com/hu/vad-amazonia oldalon tájékozódhattok.

Képek: www.exploreonline.hu, www.natgeo.com, www.deama.org

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.