Főoldal » A debreceni MODEM

A debreceni MODEM

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hétről hétre olyan külföldi települések nevezetességeit tervezem bemutatni, amelyek valami miatt érdekesek lehetnek számunkra. Gondolok a kiállítások és a filmek szerelmeseire, a világutazókra, a sportrajongókra, a növény – és állatvilág funokra, továbbá a buli – őrültekre is.

Mivel Debrecen mellett élek, úgy gondoltam, hogy Debrecen városával indítok. Azt hiszem, hogy Debrecent nem kell bemutatnom senkinek sem. Az ország második legnagyobb lélekszámmal rendelkező településéről rengeteg útikönyvet, úti kalauzt lehet találni. Ha valaki mégis bele szeretne merülni a városba, akkor azt itt megteheti a http://www.debrecen.hu/honlapon.

Ma a MODEM-mel fogunk megismerkedni. Aki nagyon szereti a művészeteket talán már hallott róla. De ha nem, akkor ezek után több mint valószínű, hogy el fog ide látogatni. 2006. szeptember 25-én nyílt meg a nagyközönség számára a Modern és Kortárs Művészeti Központ, azaz a MODEM. Debrecen történelmi belvárosában, az újonnan kialakított Baltazár Dezső téren található, félúton a Déri Múzeum és a Kölcsey Központ között. A Kováts András debreceni építész által tervezett központ összesen 4650 négyzetméter alapterületű, háromszintes épület mintegy 3000 négyzetméter  kiállítótérrel rendelkezik. A második emeleten található hazánk legnagyobb egy légterű kiállítóterme, mely több mint 1300 négyzetméteres. A MODEM-ben a modern és kortárs képzőművészet számos remekműve megtalálható. Az időszaki kiállítások mellett rendszeresen rendeznek itt irodalmi esteket, a kiállításokhoz kapcsolódó társművészeti programokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat (30-40 fő) is.

A képzőművészeknek és a képzőművészet kedvelői ezen a héten (február 13-ig) még megtekinthetik A kartuson kívül című kiállítást. A monumentális Antal–Lusztig-gyűjteményben nyomon követhető a XX. századi magyar képzőművészet fejlődése. Szinyei Merse Páltól Csontváryn, Gulácsyn, Ferenczy Károlyon, majd Anna Margiton, Ámos Imrén és Ország Lilin át egészen napjainkig, Kicsiny Balázs és Német Hajnal műveiig tart az ív, amelyet a gyűjtemény átfog.

Szintén már csak a héten található meg a MODEM-ben A héttoronyba zárva, Melankólia a modern művészetben című kiállítás. Ez a kiállítás hét tematikus csomóponthoz kapcsolódóan mutat be olyan, különböző időszakokban, Magyarországon és külföldön született műveket, amelyek egymással izgalmas dialógusokban árnyalják a melankólia megjeleníthetőségének gazdag hagyományát. A hét kapcsolódási pont: a múló idő, az idegenné váló táj, az emberi test romlása, a fej és a portré enigmája, a szerelmi szenvedés, a magány, valamint a beteljesíthetetlen szabadságvágy.

Március 27-ig még megtekinthető a Határsértés – Transz(a)gresszív Millennium című kiállítás, amely az éles társadalomkritikai szemlélete miatt sok vitát kiváltó, nemegyszer cenzúrázott Tara (von Neudorf) román művész munkásságát mutatja be.

Ha lejártuk a lábunkat a kiállításokon, akkor beülhetünk a Művész Kávézóba, és – ha szerencsénk van – a kávénk mellett belekóstolhatunk kisebb koncertekbe, érdekes beszélgetéseket folytathatunk, és irodalmi esteken is részt vehetünk.

A szuvenír vásárlóknak tudom ajánlani a ModemShopot, ahol művészeti albumokat, kézikönyveket, irodalmi, zenei, bölcseleti kiadványokat, filmeket, képeslapokat és a Modem saját kiadványait vásárolhatják meg.

Végezetül meg kell említenem, hogy a Res Artis, vagyis a Művész Rezidencia-központok Nemzetközi Szövetsége Magyarországra látogat. Az első magyarországi konferenciának 2011. május 23. és 26. között a debreceni MODEM ad helyet. A nemzetközi találkozó legfőbb célja, hogy a különböző szervezettségi fokon lévő intézményeket megismertesse egymással, a tagok számára tanulási, tapasztalatszerzési lehetőséget nyújtson többek között a támogatások megszerzésére, valamint bemutassa a rezidensközpontok különböző modelljeit. A debreceni rendezvény „A művészeti rezidencia-központok perspektívái” alcímet kapta. A konferenciára szervezetek és magánszemélyek egyaránt jelentkezhetnek, ha többet szeretnének megtudni a művészeti rezidencia-központok működéséről.
Forrás: http://www.modemart.hu/

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.