Főoldal » “A gondola – a csatornák királynője”

“A gondola – a csatornák királynője”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Velencében mindent különböző vízi járművekkel szállítanak. Sokféle hajótípus van. A “sandoló” a halászok és áruszállítók járműve a 13. század óta változatlan formában szeli át a csatornákat. A “mascareta” elfátyolozott hölgy utasairól kapta a nevét. A leggyorsabb a gondolino, de kezelése nehéz. A turisták körében a legismertebb és legnépszerűbb a gondola – a csatorna királynője.

A gondola története már 1000 éves múltra tekinthet vissza. A reneszánsz korában közel 10 ezer gondola siklott Velence csatornáin. Számuk mára lényegesen megcsappant, kb. 500-ra tehető.
Minden egyes gondola 10,87 m hosszú és 1,42 m a szélessége. A gondolának csak a középső része ér a vízbe. A legkeskenyebb csatornákat is be lehet vele járni.

Valamikor díszesebb példányok is közlekedtek Velence “utcáin, de egy 1562-ben született rendelet értelmében megtiltották a hivalkodás elkerülése végett és meghatározták, hogy csak fekete színű lehet. Egyes források szerint ennek oka inkább az volt, hogy a Tízek tanácsa így könnyebben el tudott merülni a nép között.

A gondola 280 darabból áll össze, amelyet nyolc fajta fából készítenek: bükk, dió, fenyő, hárs, mahagóni, meggy, szilfa és tölgy).


Fotó és szöveg: Schmidt Valéria

Videó

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.