Főoldal » A Grand Place, Brüsszel főtere

A Grand Place, Brüsszel főtere

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Grand Place (francia név) vagy Grote Markt (holland név) Brüsszel szívében áll már a XI. század óta, a teret egy mocsár lecsapolásával alakították ki. Egykor kereskedelmi és közigazgatási központ volt, találkoztak itt királyok és hercegek, s itt égették meg az első németalföldi protestáns szerzeteseket (Hendrik Voes és Jan van Essen).

Az Augsburgi Liga háborúja során, 1695. augusztus 14-én a franciák ostrom alá fogták Brüsszel városát, hogy megbosszulják a francia part menti városok és kikötők lerombolását. A 70 000 fős francia sereg lángra lobbantotta a Grote Markt épületeit és a tér nagy része a tűz áldozata lett. Csak a városháza külső falai és néhány épület romja maradt meg, mire a tüzet sikerült megfékezni. A következő években a városháza és a környező házak újjáépültek a céhek vezetésével. A XIX. század során a legtöbb épületet felújították a brüsszeli polgármester, Charles Buls irányítása alatt. Az egykori polgármester tiszteletére szobrot emeltek, mely megtalálható a téren.

Így lett Európa egyik legszebb tere, és Brüsszel egyik legfontosabb turisztikai látnivalója, mely 1998 óta az UNESCO világörökségének is része. 

A teret a városháza gótikus épülete uralja, amelyet a XVII. századi barokk céhek épületei vesznek körbe, mint például a sörfőzők céhének épülete, ahol ma Sörmúzeum található; továbbá a Broodhuis, a kenyérsütők céhének épülete, amely ma a Városi Múzeumnak ad otthont. 

Kétévente egyszer a főteret valóságos virágszőnyeg borítja, köszönhetően a virágkiállításnak. Köznapokon azonban a virágokéval a kávéházi teraszokon finom csokoládé vagy meggysör illata párosul. Se szeri, se száma az egymást váltó rendezvényeknek.

A tértől pár lépésre található Brüsszel másik nevezetessége, a Mannekin Pis szobor is. De róla majd holnap mesélek nektek.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.