Főoldal » A Gyermekvasút Napja

A Gyermekvasút Napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2011. április 9-én, szombaton rendezik meg a Gyermekvasút Napját a budai Gyermekvasúton, mely a Kárpát-medencei Kisvasutak Napjai rendezvénysorozat évadnyitó rendezvénye is egyben.
A Széchenyi-hegyről induló különvonat különféle programokat kínál az érdeklődőknek.
A rendezvény „főszereplője” a tavaly elsőként újjáépített Mk45,2003 pályaszámú dízelmozdony lesz. A nap másik érdekessége a hűvösvölgyi vontatási telep meglátogatása, amelyet 1951-ben nyitottak meg.
Szombat reggel 9:30-tól térzenével várják a kisvasúti napra érkezőket a Széchenyi-hegy állomáson.
A rendezvényt 10:30-kor nyitják meg a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány zászlójának ünnepélyes felvonásával.
Ezt követi a vonatozás, melyre két különvonatot állítanak be. Az első 10:50-kor indul a Széchenyi-hegy állomásról. A vonatot az Mk45,2003 pályaszámú dízelmozdony vezeti. Motorját új, Caterpillar típusú motorral újították fel. Az újjáépített mozdony környezetkímélőbb, alacsonyabb fogyasztású és nagyobb teljesítményű lett.
A második különvonat 10:56-kor indul szintén a Széchenyi-hegy állomásról. Ennek szerelvénye a nosztalgia motorvonati szerelvényéből áll. Az első különvonat csak Szépjuhászné és Hűvösvölgy állomásokon áll meg, a második minden állomáson megáll.
Szépjuhászné állomáson egy kis tízóraival és üdítővel kínálják a résztvevőket. Ezt rövid, néhány száz méteres séta követi az egykori budaszentlőrinci pálos kolostor romjaihoz. Itt rövid megemlékezést tartanak a kolostorról és a közelben működő egykori Szépjuhászné vendéglőről. A különvonatok 12:50-kor, illetve 12:56-kor indulnak tovább Szépjuhászné állomásról. A Hűvösvölgybe való megérkezés után ebéddel várják az utasokat a Gyermekvasutas Otthonépületben. A menü babgulyás és pogácsa lesz.
A délután folyamán meglátogatható Hűvösvölgyben a Gyermekvasutas Múzeum és a Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakkörének kiállító terme, továbbá a hűvösvölgyi vontatási telep és a fűtőház. Részvételi jegy Széchenyi-hegy állomáson a rendezvény napján, szombaton reggel, a különvonatok indulása előtt váltható. A részvételi jegy a különvonatokon való utazásra, a programokon való részvételre és a hűvösvölgyi ebédre jogosít. Ára felnőttek részére 1000 Ft, tizennégy éven aluli gyermekek részére 600 Ft.
Információ: www.gyermekvasut.hu

Kép: http://lezseren.blogspot.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.