Főoldal » A jég birodalma Európa szívében

A jég birodalma Európa szívében

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A világ legnagyobb jégbarlangja Werfenben, Salzburgtól 40 kilométerre délre található. Az Eisriesenwelthöhle – “Jégóriás-birodalom-barlang” több mint 40 km hosszúságú barlang labirintus. A jégbarlang kialakulása ugyanúgy, mint más barlangoké hosszú időn keresztül tartott. Az első repedések és üregek a mészkősziklákban már a hegység kiemelkedése idején, kb. 100 millió évvel ezelőtt keletkeztek, majd különböző kémiai oldódási folyamatok és víz erózió által az évezredek során a méretük jelentősen megnövekedett és kialakult mai formájuk.

A barlangi jég képződésének különböző okai lehetnek.  A “Jégóriások birodalma” dinamikus jégbarlang, ami azt jelenti, hogy barlangjáratok és szakadékok, repedések összeköttetést biztosítanak a mélyben fekvő bejáratoktól a magasabban fekvő nyílásokkal, amelyek lehetővé teszik a légmozgást a járatokban ugyanúgy, mint egy kandallóban. A külső hőmérséklet függvényében a hegy belsejében hűvösebb, vagy melegebb a hőmérséklet, amely előidézi a levegő mozgását fentről lefelé, vagy éppen fordítva. Ennek a következménye, hogy télen, amikor a hegyben lévő levegő melegebb, mint a szabadban, hideg levegő áramlik a hegybe és a barlang legmélyebb részein a levegő hőmérséklete O °C-ra csökken. És amikor tavasszal az olvadás megkezdődik, a víz a nyílásokon keresztül beszivárog és eléri a barlang mélyebb és leghidegebb részeit, akkor megfagy és különleges jégalakzatok képződnek a hegy gyomrában.

A salzburgi természetkutató, Anton von Posselt-Czorich fedezte fel 1879-ben a barlang jégbirodalmát. Hamarosan megjelentetett egy írást az Alpesi Egyesület folyóiratában, ennek ellenére a barlang megint feledésbe merült. Az 1920-as években a barlang feltárása befejeződött és elérhetővé vált a barlang látogatása, de akkoriban még csak gyalogosan lehetett felmászni az 1586 méter magason fekvő bejáratához.
1955-re elkészült az út 1084 méter magasságig. Innen napjainkban kötélpályán juthatunk a barlanghoz.

2011-ben október 26-ig látogatható. A barlangvezetés felnőtteknek 8,50 €-ba, a kötélpálya pedig oda-vissza 10,50 €.
A vezetés kb 1 óra 15 percig tart, de a teljes látogatásra 3-4 órát szánhatunk. Érdemes melegen öltözni és zárt cipőben bejárni a barlangot, mivel a hőmérséklet nyáron is fagypont alatt van.
Kamerázni és fényképezni nem szabad.

A földalatti jégvilág káprázatos látványa mellett, a barlang bejáratától csodálatos panoráma nyílik a Salzach völgyére.

Túránkat összeköthetjük Hohenwerfen várának megtekintésével. Hohenwerfen vára

Forrás és fotók:  http://www.eisriesenwelt.at/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.