Főoldal » A “kálvinista Róma” – avagy az Alföld szívébe vezető út

A “kálvinista Róma” – avagy az Alföld szívébe vezető út

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Amikor azt halljuk, hogy Debrecen Magyarország második legnagyobb városa, valami jelentőségteljes megjelenésű, nyüzsgő települést képzelünk magunk elé. Debrecent megpillantva mindez be is igazolódik: hiszen egy nyüzsgő, sürgő-forgó nagyváros. Aki mindezt szeretné megtapasztalni, annak az Alföld szívébe vezet az útja.

Debrecen mindig is egyet jelentett a pezsgő szellemi élettel. Az itt 1538-tól működő Református Kollégium nem csupán egy egyszerű iskola volt, hanem az ország szellemi felemelkedésének letéteményese, a jövőnk építője, a magyar értelmiség bölcsője, dajkája és ugródeszkája. Talán nem véletlen, hogy egyszerűen csak az “ország iskolájának” nevezték.

A Református Kollégium a 18. században élte virágkorát, ekkor ragyogott a legtöbb fényes tehetség e falak között. Ma az egykori Ó- és Újkollégium egybekapcsolt épületében találjuk a felbecsülhetetlen kincseket és könyvritkaságokat őrző kollégiumi könyvtárat. Az ódon falak előtt állva valahogy áthatja az embert a helyből áradó bölcsesség.

A 16. századra a város teljes lakossága protestáns vallású, így talán nem véletlen, hogy Debrecent a legtöbbször “kálvinista Rómaként” említik.

A belvárosi Kossuth téren álló, csodaszép, klasszicista épület, a Debreceni Református Nagytemplom vált a város egyik jelképévé. Érdekes, hogy a templom harangját 1636-ban öntötték, ám, sajnos ma mégsem ezt láthatjuk a harangtoronyban. Ugyanis a templom 1802-ben leégett, a harang lezuhant a toronyból, és amikor a forró fémet az oltás során vízzel locsolták, az megrepedt.

A Piac utcán még akkor is érdemes végigsétálni, ha amúgy éppen semmi dolgunk arrafelé! Rábukkanhatunk ugyanis Fazekas Mihály egykori házára, vagy olyan elbűvölően szép szecessziós stílusú épületekre, mint az egykori Hajdú vármegyeháza, mai Megyeháza, melyet igazán különlegessé a homlokzatba épített Zsolnai díszelemek és szobrok tesznek. De itt találjuk a Református Kistemplomot is, melyet itt gyakran csak “csonka templomnak” hívnak.

Egykor ugyanis a templom tornya magasabb, íves zárású kupola volt, ám mivel a természet erői többször is megrongálták, egy idő után a helyiek belenyugodtak, és egész egyszerűen nem építették vissza a kupolát.

Csodáljuk meg az árkádokkal tagolt Városháza épületét, barangoljuk be a füvészkertet, vagy látogassunk ki a Nagyerdőbe, ahol mindenki talál magának való szórakozási lehetőséget! Válasszuk bár a tó körüli pikniket, a vidámpark szolgáltatásait, vagy a kellemes termálvizes gyógyfürdőzést, biztosan nem csalódunk. Érdemes ellátogatni a mára már 17 hektárnyi területen, több mint 1500 állatfajtát bemutató állatkertbe is, mely az első volt a vidéki állatkertek sorában.

Ha kicsit hátrébb lépünk és Debrecent madártávlatból vizsgáljuk, rádöbbenünk, hogy ez a város csodálatos természeti környezetben, a Hortobágy ölelésében nyúlik el. Ha kedvünk van, járjuk be az egész környéket, a Hortobágyi Nemzeti Parkot! Látogassunk el az Erdőspusztai Füvészkertbe, a Vekeri-tóhoz, vagy üljünk fel a Zsuzsi vonatra!

De augusztusban megéri visszahúzódni a természetből a belvárosba! Mert évente egyszer, nyár közepén Debrecen kivirágzik. Turisták ezrei özönlik el ilyenkor a belvárost, hogy közelről láthassák a színes, karneváli forgatagot, a lélegzetelállító virágkompozíciókat, virágkocsikat: augusztus közepe ugyanis az 1910-es évektől hagyománynak számító Debreceni Virágkarnevál időszaka.

Számos program, bemutató, tánc-show, meghívott művészek és koncertek várják a városba látogatókat. Ma a virágkarnevál már nem csupán egy pár órás látványosság, hanem tartalmas programsorozat.

Debrecent elég egy pillanat is örökre megszeretni. Jókai Mórra például olyan mély hatást gyakorolt ez a hely, hogy számos művébe beleszőtte Debrecent!

Képek forrása: www.iranymagyarorszag.hu, www.aegee-debrecen.hu, www.debrecen.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.