Főoldal » A katalán város – Barcelona

A katalán város – Barcelona

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Madriddal állandó rivalizálásban álló Barcelona, 1,6 milliós lakosságával Spanyolország második legnagyobb városa, és Katalónia fővárosa. Ezen felül a világ egyik leghíresebb, és legizgalmasabb metropolisza, a legtöbben szerepeltetik az “ide szeretnék eljutni” kívánságlistájukon e katalán várost.

Ez azonban, például Rómától, vagy a horvát városoktól eltérően nem ősrégi épületeinek, és többezer éves történelmének köszönhető, pont ellenkezőleg: Barcelona a modernizmus fővárosa, és a 20. századi avantgarde művészet legbátrabb szárnypróbálgatásainak helyszíne, valamint a modern várostervezés egyik legjobb példája.

Számos látnivalóját Gaudi és Luis Doménech i Montaner néha meghökkentő, a megszokott építészeti konvenciókat teljes mértékben elvető alkotásai adják. De a város modernizmusa nem merül ki az épületeiben: az utcalámpák, az erkélyek, és Barcelona számos más eleme ezt a légkört erősítik.

Persze a régi Barcelonával is megismerkedhetünk a Barri Gothic negyed labirintusszerű, középkorú hangulatot árasztó szűk utcáit járva, illetve a városnézés után Barcelona homokos strandjain is megmártózhatunk.

Modernitás, ugyanakkor a hagyományok tisztelete, tengerpart, és hegyek, izgalmas látványosságok és időtöltési lehetőségek Barcelonát a világ egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb városává teszik. Manapság mintegy 7 millió turista látogatja évente.

Barcelona különböző globális eseményeknek adott helyet, amik hozzájárultak a város alakulásához és nemzetközi kisugárzást adtak neki. A legjelentősebbek közé sorolható az 1888-ban megrendezett Univerzális Kiállítás, 1929–ben a Nemzetközi Kiállítás, az Olimpiai Játékok 1992 nyarán. A város otthont ad a Mediterrán Unió titkárságnak is.

Manapság, Barcelona elismerten globális város, kulturális, pénzügyi, kereskedelmi és idegenforgalmi szempontból is. Ő birtokolja a mediterrán legfontosabb kikötők közül az egyiket és szintén egy fontos kommunikációs pont Spanyolország és Franciaország között az autópálya-kapcsolat és a nagy sebességű vasút közlekedése révén.

És ha már a városról ennyi mindent megtudtunk, nézzük kicsit részletesebben a látnivalókat. A híres Sagrada Familia-t Gaudi élete fő művének tekintette, 40 évet dolgozott rajta, és 15 évet kizárólag a templom építésének szentelt. A Sagrada Familia több mint 100 éve épül, elkészülte után a világ legmagasabb temploma lesz. A tervek szerint 2026-ra, Gaudi halálának 100. évfordulójára fejezik be építését. Mint Gaudi több más alkotása, a Sagrada Familia is a Világörökség része.

A Güell park szintén a Világörökség részét képezi. Az imént említett híres építész, Antonio Gaudi a parkot eredetileg egy lakóparknak szánta, azonban ez a terv olyannyira sikertelennek bizonyult, hogy senki nem akart ideköltözni, így Gaudi költözött ide a családjával.

A Csontok házát (Casa Battlo) egy korábbi cikkemben már említettem, így erről most nem ejtenék szót, talán csak annyit, hogy az építész, Gaudi talán egyik legkiemelkedőbb alkotása.

Rendkívüli élményt nyújtó, mindenkit elkápráztató víz- és színjátékban lehet része a Placa de Espanyahoz ellátogató turistáknak. A táncoló, zenélő szökőkutak a zene ütemére változtatják színeiket, és formáikat. A különböző kutaknál más-más zenéket játszanak a klasszikustól (Verdi, Strauss, Mozart) a modern, kortárs zenéig. A szökőkút az 1929-es barcelonai világkiállításra épült.

Barcelona fő sétálóutcája a széles és hosszú La Rambla, amelyet csodás platánsor szegélyez. A sétálóutca mindig tele van helyiekkel, és turistákkal. A La Rambla sétálóutcán kávézók, butikok, üzletek, trafikok, és piacok találhatók, akárcsak a híres francia Champ Elysées-n.

Barcelona gótikus negyede a város óvárosának a központi része. Számos középkori épület van itt, valamint néhány még régebbi, a római időkből származó, a római városfal maradványai is felfedezhetők. A turista minden sarkon valamilyen meglepetésbe botolhat, valamilyen érdekességgel találkozhat: egy templommal, egy palotával, egy múzeummal, vagy egy képtárral, kávézóval.

Barcelona városközpontjához közel található a 213 méter magas „zsidók hegye” rengeteg látványosságot kínál, melyek nagy része az 1929-es világkiállítás, vagy az 1992-es olimpia alkalmából épült, vagy ezek alkalmával újították fel. Itt található a már említett Táncoló szökőkút, és felette az az épület, amely a Katalán Nemzeti Múzeumnak ad helyt. Itt található spanyol falu, mely egy igen népszerű barcelonai látványosság. Ez gyakorlatilag egy skanzen, amelynek 116 épülete Spanyolország különböző területeinek építészetét mutatja be.

Az említett látványosságokon túl még számos érdekességet fedezhetünk fel, csodálhatunk meg. Úgy, mint a Picasso Múzeumot, a Barcelona Aquariumot, a Katalán Zene Palotáját, a diadalívet, és nem utolsó sorban Barcelona 3. legmagasabb épületét, a Torre Agbart.

Bővebb információkról és a város nevezetességeiről a www.utazas-nyaralas.info/spanyolorszag/barcelona oldalon olvashatnak.

Képek:www.hikenow.net,www.walkinbarcelona.com,www.cruises.about.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.