Főoldal » A királyi család rezidenciája (London)

A királyi család rezidenciája (London)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Buckingham-palota 1837 óta az angol királyi rezidencia. A palota – bár a Királyi Gyűjtemény páratlan darabjaival van berendezve, illetve díszítve, nem művészeti galéria vagy múzeum, hanem egyike a világ jelenleg is aktívan működő királyi udvarainak. Évente 50.000 hivatalos vendég fordul meg itt a különböző fogadásokon, ebédeken, illetve a Királyi Kerti Partin.

Bizonyára mindenkiben kellemes emlékeket ébreszt a királyi pár első hitvesi csókja, melyet a palota erkélyén láthattunk. A hagyomány szerint a megjelentek üdvözlése mellett az is feladata az ifjú hercegi párnak, hogy egy csókkal jelezze, immár elválaszthatatlanok egymástól.

A klasszicista stílusú, kétemeletes palotát – melyben 775 szoba található – széles, kikövezett udvar választja el a kovácsoltvas kerítéstől, melynek oszlopfőin a Királynő Bestiái, vagyis a királyi családba beolvadt nemzetségek és az meghódított területek címerállatai láthatóak.

Előtte zajlik délelőttönként a palotaőrség őrségváltási ceremóniája, amely a londoni látogatások kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik.

Az épület eredeti neve Buckingham-ház volt. Az 1703-ban, Buckingham hercegének készült ház alkotja a mai palota alapját. 1761-ben III. György magánrezidenciája volt. Ekkor „A Királyné háza” néven volt ismert. A következő 75 év során az épületet megnövelték, kibővítették.

Az épület termei Sir Charles Long javaslatának megfelelően világos színekben pompáztak. Később VII. Eduárd brit király újradíszíttette a palotát, így a krém és arany színek kerültek előtérbe.

Napjainkban a díszszobákat a királynő és a királyi család tagjai használják, itt fogadják állami vendégeiket hivatalos látogatásuk alkalmával. Augusztus és szeptember hónapokban – amíg a királynő éves látogatásán Skóciában tartózkodik – a palota 19 díszszobáját megnyitják a nagyközönség előtt.

A díszszobák a Royal Collection legszebb kincseivel, angol és francia bútorokkal, Sevres-i porcelánnal vannak berendezve, a falakat Rembrandt, Rubens, Poussin és Canaletto festményei díszítik. 

A díszszobák közül megtekinthető a díszebédlő, a kék terem, amelyben Viktória királynő koronázása előtt 1838. májusában az első bált tartották, és a zeneterem is, ahol a Canterbury érsek eddig négy királyi csecsemőt keresztelt meg. 

Kizárólag a 2008. év folyamán a látogatók megtekinthették a palota Báltermét, ahogy azt egy hivatalos fogadás alkalmával feldíszítik. A külföldi államfők fogadása során, az itt tartott első vacsorán megjelenik a királynő és a királyi család más tagjai is. A királynő eddig 94 protokolláris fogadást adott, melyeken körülbelül 150 vendég szokott részt venni. Az ilyen alkalmakra hagyományosan használt patkó formájú asztalt azzal a híres étkészlettel terítik, melyet először III. György 1811-es születésnapján használtak.

A Bálterem 36,6 méter hosszú, 18 méter széles és 13,5 méter magas. 1856-ban a Krími háború végének megünneplésekor használták először. A séta a – mintegy harminc madárfajnak és 350 vadvirágnak otthont adó – palotakert déli részében ér véget, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a palota nyugati frontjára és híres tavára. A palota mesterséges tava 1828-ra készült el, vizét a Hyde Park tavából, a Serpentine-tóból nyerik.

Akit érdekelnek a művészetek, annak érdemes ellátogatni ide, hiszen a Királynő birtokolja a világ egyik legnagyobb, és legértékesebb szépművészeti gyűjteményét. A kiállított tárgyak régi királyi gyűjtemények darabjai, festmények, bútortok, szőnyegek…

A Buckingham-palotáról és London további nevezetességeiről a www.londonkalauz.hu oldal szolgáltat bővebb információkat.

Képek: www.londoniutazas.hu, www.mon.hu, www.thesun.co.uk

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.