Főoldal » “A királynék vára”

“A királynék vára”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár.
A Miskolc egyik legnagyobb turisztikai látványosságának számító vár több mint ezer éves történelemmel büszkélkedhet, hisz a honfoglaló magyarok már egy korábbi időkből származó, mészkődombra emelt földvárra leltek az akkor még mocsaras vidéken.

A gótikus vár a XII. századi vár helyén épült a XIV-XV. század idején. Századokon át a királynék jegyajándéka volt. Ma az ország egyik legjelentősebb műemlékének nevezik, fénykorát azonban Nagy Lajos király korában élte.

Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Diósgyőr királyi székhellyé vált, Buda, Visegrád és Zólyom mellett, és különösen azután vált jelentőssé, miután I. Lajos a lengyel királyi trónt is elfoglalta. 

Lajos király halála után Diósgyőr a királynék javadalma volt. 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegetik gyakran Diósgyőr várát „a királynék vára”-ként. A hat királyné: Lokietek Erzsébet, Kotromanić Erzsébet, Mária királynő, Cillei Borbála, Luxemburgi Erzsébet, Podjebrád Katalin, Aragóniai Beatrix, Jagelló Anna és Habsburg Mária.

Az 1526-os mohácsi csatavesztés Diósgyőr életében is jelentős fordulópont volt, ettől kezdve zálogos bérlőké lett, majd Eger eleste után végvárrá alakult. 1702-ben a kincstár tulajdonába került.

Napjainkban a vár tágas belső udvara kulturális rendezvényeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak ad otthont; a rondellában, a kazamatában és a tornyokban pedig látványos kiállítások várják a látogatókat.

A négy torony közül az északkeletiben jelenleg vártörténeti kiállítás, fegyverkiállítás      és a torinói békének emléket állító panoptikum látható Nagy Lajos király és a velencei követ viaszfiguráival, az északnyugatiban kilátó működik, földszintjén pedig éremverde, ahol a turista saját kezűleg készíthet emlékérmet magának.

A vár turisztikai látványosságaihoz hozzátartozik egy valamivel nagyobb panoptikum a külső várban, itt hat életkép nyújt betekintést a középkori Diósgyőr mindennapjaiba. A vár évente kétszer otthont nyújt a Diósgyőri Várjátékoknak, mely során Nagy Lajos korát elevenítik fel, lovagi tornák és más előadások tekinthetők meg, a vár mellett pedig középkori vásár zajlik.

Az északkeleti torony vármúzeumában állították ki annak a képnek az eredetijét, mely az 1998 és 2009 között forgalomban lévő 200 forintos bankjegy hátulján látható.
A vár falán emléktábla állít emléket Petőfi Sándornak, aki 1847. július 8-án a diósgyőri várban járt. A költő a várból nézte végig a naplementét, ami Alkony című versét ihlette.

Bővebb információk a kiállításokról és a várról: www.diosgyorivar.hu

Képek: www.orszagalbum.hu, www.itthon.hu, www.museum.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.