Főoldal » A „Királynék városa” – Veszprém

A „Királynék városa” – Veszprém

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Veszprém csendes, szemérmes város. Sokat kell sétálni utcáin, terein, hogy megértsük sajátos lelkületét. Hallgatni kell a harangzúgást, figyelni kell a falait, épületeit. Veszprém dombjai és völgyei, boltívei és tornyai, a lejtős, szűk utcák és a tágas terek sok olyan titkot rejtenek, melyek felfedezésre várnak.

Eltévedni nem lehet, mert a középpontban mindig ott a veszprémi vár…

Veszprémben a művészet is otthonra talált. A város kiemelt együttesei, kórusai és táncegyüttesei számos művészeti ágban egész éven át színvonalas programokat kínálnak az itt élőknek és vendégeinknek egyaránt, de az itt található múzeumok, egyházi kiállítások, galériák is hasznos időtöltést ígérnek.

A szabadidő eltöltésére kiváló helyszín az ötezer férőhelyes Veszprém Aréna, a város büszkesége, amely a sporteseményeken kívül rangos zenei koncertek, hazai és nemzetközi konferenciák, regionális vásárok és kiállítások helyszíne.

Bár a leggyakoribb elnevezés a „királynék városa”, mégsem ez az egyetlen találó jelző. Veszprémet a „kézilabda fellegvárának” is nevezhetnénk, hiszen a város látnivalóin túl a kézilabdának is köszönhető, hogy Európa-szerte ismertté vált. Ezenkívül a csapat és a városlakók élete szorosan összekapcsolódik, nincs is jobb program egy szombat esti, vagy vasárnap délutáni sportélménynél.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=UbTaHW8jog8&feature=related

Veszprémben a turisták tájékozódását egy réztáblatábla-rendszer segíti, amely a Várban és közvetlen környezetében lévő látnivalókat mutatja be. A réztáblák grafikusan ábrázolják az adott környéket, épületeket, így ezeket követve egy vezetett sétaúton haladhatunk végig. A 20 darab tábla az Óváros tértől indulva a Váron, a Szerelemszigeten és a Margit téren keresztül a Szabadság térig kalauzolja az érdeklődőket. Az ehhez kapcsolódó kiadványt letölthetitek a cikkem alatti linkre kattintva.

A Szabadság teret a Rákóczi utca köti össze a város régi piacterével, a mai Óváros térrel. A város jelenlegi főtere hangulatilag egységes, ám építészetileg eklektikus képet mutat. A tér északkeleti sarkán hangsúlyos tömbként jelenik meg a Városháza. A romantikus stílusú épület felújított állapotában a város büszkesége.

Ha a veszprémieket városuk szimbólumáról kérdezzük, bizonyosan a vár kapujában álló Tűztoronyra szavaznak. A Tűztorony eredetileg a várkaput védő toronynak épült, ma a város legszebb kilátóhelye, s egyben óratornya, mely óránként Csermák Antal verbunkos zenéjét játssza. A hozzá kapcsolódó bástya falain belül tekinthető meg Veszprém nevezetes polgárainak pantheonja.

Az Óváros térről a várba sétálva érünk az 1936-ban épült Hősök Kapujához, mely az első világháború áldozatainak állít emléket. A kapun belépve már a várban találjuk magunkat. A Szentháromság térhez érve mindenféleképpen meg kell említeni a vár kockaköves utcáját, ugyanis a fekete bazaltkövek mellett világos kockakövek jelzik az egykori belső vár falait.

A vár szívébe érkezve, a tér két legfontosabb, látványában is monumentális épülete az Érseki Palota valamint a Szent Mihály Székesegyház. A Palota a vár alól is káprázatos látványt nyújt, a várfalakra támaszkodó hatalmas hátsó erkély mintha az egész épületet tartaná. A vár belső részében bújik meg a Gizella-kápolna.

Veszprém székesegyháza tökéletesen példázza a város történelmét. A templomot Gizella, első magyar királyné alapította, s mivel ezáltal ő volt a kegyúrnője, később fenntartását is segítette adományaival. Ezek után a mindenkori magyar királyné lett a veszprémi Szent Mihály Székesegyház kegyúrnője, s ennek köszönhető, hogy a magyar királynék koronázási joga a veszprémi püspökre szállt. Ezért is nevezhetjük Veszprémet a „Királynék városának”.

Hosszú sétánk végén elérkeztünk hát a vár északi fokára, ahonnan ismét megéri körülnézni. Szent István és Boldog Gizella szobrai mellett kitekintve a régi óváros házaira, girbe-gurba utcáira pillanthatunk, a messze távolban pedig láthatjuk a Bakony vonulatait.

Bővebb információkat a www.veszpreminfo.hu oldalon olvashattok.

Képek:www.kiralyoknyomaban.hu,www.orszagalbum.hu,www.utazzitthon.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.