Főoldal » A leendő Loki stadion

A leendő Loki stadion

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Tudom, hogy sokan meglepődnek, de nő létemre szeretem a focit. Kislány koromban ott ültem édesapám mellett, és bámultam vele a meccseket. Akkoriban persze még semmit nem tudtam a fociról, csak az élmény számított: Apuval lehetek. Manapság, ha meccset nézek, akkor szívesebben teszem azt vagy a barátommal kettesben, vagy a baráti társaságunkkal együtt egy kivetítővel felszerelt vendéglátóhelyen. A magyar fociban a Loki csapata áll hozzám a legközelebb. Egyrészt, itt van a központjuk a szomszédban, másrészt pedig ők azok, akik az elmúlt évtizedben elértek valamit. Egész pontosan 5 bajnoki címet, 5 Szuperkupa- győzelmet és 4 Magyar Kupa-győzelmet.

A Loki jelenlegi stadionja kint található a Nagyerdőn. Eléggé rossz állapotban van már, nem csoda, hogy megpályázták a felújítását.
A jelenlegi tervek szerint jövőre a DVSC labdarugó csapata már a felújított stadionban ünnepelheti alapításának 110. évfordulóját. Az MLSZ-szel együttműködve és OLLÉ-programba illeszkedve képzelik el az UEFA és a FIFA szabályainak mindenben megfelelő létesítmény felépítését és a hozzá kapcsolódó területek rehabilitációját. Az új stadionnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy a BL-döntő kivételével bármilyen nemzetközi mérkőzésnek helyszíne lehessen.

A rekonstrukciót mintegy 10 milliárd forintból lehet végrehajtani. Az építkezés legkorábban tavasszal kezdődhet el. Kováts Ákos, főépítész sok stadiont áttanulmányozott, választása a nijmegeni arénára esett. Állítása szerint ez hasonlít leginkább az általa elképzelthez. Hiszen az is erdős, parkos helyen áll, és lesüllyesztették, hogy a lelátók ne emelkedjenek a terepszint fölé.

A Nagyerdőn levő talajvíz-viszonyok előnyösebbek, mint a város déli részén, így a süllyesztést itt nyugodtabban lehet megcsinálni. Körülbelül 15ezer fősre tervezik a stadiont, de a mobil nézőtér lehetőséget adhat arra, hogy igény szerint akár 13 500 fősre csökkentsék, vagy 18 ezresre bővítsék a lelátót. A nézőtér teljesen fedett lenne. Az aréna központi épületének tetejére az “EZ DEBRECEN” felirat kerülne, jelképezve mindazt, amit Debrecenben a sport és a futball jelent.

A vendégszurkolók az M35-ös autópálya felől a város érintése nélkül juthatnak be a stadionba, kiválóak a tömegközlekedési adottságok. 800 férőhelyes parkoló épülne a stadion közvetlen környezetében, míg kívül további 1500 helyet alakítanának ki. Ez várhatóan kielégítené az igényeket. Mivel a villamos a közelben áll meg, a debreceni szurkolók jó része úgysem autóval érkezne a mérkőzésekre. Az állatkerti kapunál szurkolói kocsma, ajándékbolt és étterem épülhet.

A stadionnak illeszkednie kell a Nagyerdő NATURA 2000-es természetvédelmi területébe, és helyszíne kell, hogy legyen a város nagyrendezvényeinek is. Aradi Csabát, a Hortobágyi Nemzeti Park volt igazgatóját kérték fel a beruházás környezetvédelmi biztosa posztra. Nála nevesebb szakember nemigen van a környéken, így a Nagyerdőért aggódók is megnyugodhatnak.

Forrás: http://sportgeza.hu/futball/2010/09/23/tizmilliardbol_epul_a_debreceni_stadion/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.