Főoldal » A leggyakoribb panasz esküvőszervezőkkel kapcsolatban

A leggyakoribb panasz esküvőszervezőkkel kapcsolatban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jegyespárok kedvéért mindjárt pontosítanám is a címet. Az alábbi probléma nem általános az esküvőszervezők között, csak ez az, amit a százból 1-2 szervezővel kapcsolatban rendszeresen hallok. Szerencsére, nagyon ritka az ilyen, de azért a szerződéskötés előtt jó tudni, hogy mire kell odafigyelni a szervező kiválasztásakor.

Szóval!

Ahogy újabb és újabb esküvőhelyszínekkel veszem fel a kapcsolatot, és mondom el, hogy esküvőszervezőként szeretnék ajánlatot kérni, egyre többször hallom ugyanazt a panaszt néhány esküvőszervezővel kapcsolatban. Azért tartom fontosnak, hogy írjak erről, mert jó, ha a lelkiismeretes esküvőszervező tudja, miért elutasítóak időnként az esküvőhelyszínek és más esküvői szolgáltatók velünk.

A visszatérő történet tehát az “egyszeri esküvőszervezőről” – akit mindig másképp hívnak persze – a következő. Jó esetben az esküvőhelyszín kap mondjuk februárban egy e-mailt, hogy Szervező Szamanta Jóska Pista vőlegénynek az adott esküvőhelyszínt ajánlotta. Ezután Jóska Pista elmegy a helyszínre, az ottani értékesítő eltölt vele 1-2 órát, megmutat mindent, elmond mindent, szerződést köt, elteszi a foglalót, stb. Ahogy közeledik az esküvő dátuma, legyen mondjuk augusztus 19., lényegtelen, egyre több mindent kell pontosítani. E-mailek, telefonok jönnek – mennek Jóska Pista vőlegény és az értékesítő között. Felvirrad augusztus havának 19. napja. Innentől kezdve egy dologban térnek el a különböző helyszínek történetei. Az egyszeri esküvőszervező, akit jó rég nem említettem már meg a cikkben, vagy megjelenik, vagy nem. Van olyan, aki megjelenik, aztán szépen elücsörök a bárpultnál (alkoholt nem feltétlenül iszik, nem azért a bárpultnál, csak ott olyan jó könyökölni). Néha valakit leszúr, csak hogy lássák, ő az esküvőszervező, és egyszercsak hazamegy. A másik történetben pedig még csak meg sem jelenik.

Felvirrad augusztus 20. napja is, de mivel ez vasárnap meg még ünnepnap is, várjuk meg inkább a 21. napot. Ekkor jön az e-mail, melyben az egyszeri esküvőszervezi kérdezi (rosszabb esetben már kiszámolta) a neki járó jutalékot. És itt megint összekapcsolódnak a különböző történetek, mert ennél a résznél az értékesítők egytől-egyig agyvérzést kapnak, és beesnek az asztal alá. Majd vagy fizetnek, vagy nem, embere válogatja, de hogy közben a keresztvizet is leszedik az esküvőszervezőről, az biztos.

Ha valakinek még nem egyértelmű, akkor leírom, én mit tanultam a tanfolyamon, és mi az, amit az általam ismert és elismert kollégák másképp csinálnak, továbbá, amit a történetben szereplő esküvőhelyszínek is elvárnak.

Az odáig rendben van, hogy az egyszeri szervező ajánlása alapján ment a pár a helyszínre. Én azonban úgy tudom, itt nem merül ki a feladataink köre. Nem ezt várhatja el joggal a jegyespár, de még a helyszín sem. Úgy gondolom, azért a jutalékért, amit kapunk, hozzáadott értéket kell nyújtanunk, magyarul, meg kell könnyítenünk a helyszín dolgát azzal, hogy a forgatókönyvezést nem nekik kell elvégezniük, és nem nekik kell tartaniuk a kapcsolatot hónapokon keresztül a jegyespárral. És a jegyespár sem véletlenül bízott meg szervezőt – még ha külön pénzt ezért nem is fizet, de ez egy másik történet…

Ha tehát azt tapasztaljuk, hogy elutasítóak velünk, szervezőkkel más szolgáltatók, bátran kérdezzük meg az okát! És ha kiderül, hogy a fentiek állnak a háttérben, védjük meg magunkat, mondjuk el, hogy nálunk nem így működnek a dolgok, és mutassuk meg, hogy lehet másképp is.

Kaptam már olyan ajánlatot is, melyben feketén-fehéren le volt írva, hogy jutalékot csak abban az esetben fizetnek, ha mögötte valós szervezői munka áll. Az volt az első alkalom, hogy ilyesmiről hallottam, de azóta több értékesítő is panaszkodott hasonlókra.

Hiszem, hogy az ilyen trehány esküvőszervezők hamar eltűnnek a süllyesztőben, és csak az marad talpon, aki szívét-lelkét odateszi, és igyekszik megdolgozni a pénzéért.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.