Főoldal » A lembergi Sörmúzeum

A lembergi Sörmúzeum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A héten Kelet-Európa igazi gyöngyszemeként számon tartott városba, Lembergbe, vagy más néven Lvivbe utazunk. Lemberg Ukrajna nyugati részében helyezkedik el, kb. 80 km-re a lengyel határtól. 2000 történelmi, építészeti és kulturális műemlék található itt. A város történelmi központja rajta van az UNESCO világörökségi listáján.

Lemberg Ukrajna fontos közlekedési csomópontja. A lembergi vasútállomási  útvonal az egyik legrégebbi az országban. Közvetlen kapcsolódása van Ukrajna és a Független Államok Szövetsége, valamint Nyugat-Európa országai felé. Nemzetközi repülőtere 6 km-re van a város központjától. Ezen kívül a város azon a főbb európai vízválasztó vonalon fekszik, amely kettéosztja a Balti-és a Fekete-tengeri medence folyóit – tehát, a Nyugati Bugot és a Dnyesztert. Ukrán, orosz, lengyel, belarusz, zsidó és örmény nemzetiségek mellett mintegy 200 fős magyar közösség is él ebben a városban. Ők az 1945 utáni szovjet időkben Kárpátaljáról főként tanulni jöttek ide, majd a tanulmányaik befejezése után ott maradtak, letelepedtek és családot alapítottak. Ennek megfelelően a lvivi magyarok többsége értelmiségi. Sok köztük a zenész, egyetemi oktató. 1992 után egy részük visszatért Kárpátaljára, vagy áttelepült Magyarországra. Kisebbségi érdekvédelmi szervezetük a Lembergi Magyarok Kulturális Szövetsége (LMKSZ). Az LMKSZ alapítója Ilku Marion József (1933–2003) festőművész volt, jelenlegi elnöke Szarvas Gábor építész. A szervezet egy vasárnapi iskolát is működtet a gyermekek számára, ahol magyarnyelv-oktatás is folyik.

A bevezető után térjünk át a napi különlegességünkre, ami nem más, mint a Sörmúzeum. Lemberg egyik jellegzetessége az itt készülő sör. 2005. október 14-én nyitották meg Ukrajna mindezidáig egyetlen Sörmúzeumát. Az intézmény a híres lembergi sörgyár területén található, melynek története 1715-ig nyúlik vissza, s fennállásának 290. évfordulójára hozták létre a múzeumot. A lembergi sör első említése azonban még korábbra tehető, egész pontosan 1384-ből származik. Ez a feljegyzés arról tudósít, hogy Hanko Kleper megvásárolta a sörkészítés jogát Lemberg környékén. Ezért az itt élők ezt a környéket még manapság is Kleparovnak nevezik. Az ő egyik utóda később a város polgármestere lett, így felvirágoztathatta a sörgyártást. A lembergi sörnek nagy hagyománya van, hiszen évszázadokon át ezzel a sörrel kínálták meg a városba látogató királyokat, nagyköveteket és más neves vendégeket. Továbbá ezt a sört fogyasztották a Kreml étkezdéjében is, és a főváros magára valamit is adó éttermeiből ma sem hiányozhat a lembergi sör.

A múzeum 600 négyzetméteres területén megismerkedhetünk a sörkészítés történetével és hagyományaival, valamint  a söriváshoz kapcsolódó tradíciókkal is. A múzeumban látható a Lembergi Sörgyár Rt. 1897-es chartája is. Már ebben az időben használatosak voltak a városban az olyan kifejezések, mint a „többségi részvényes” (az egyikükhöz kapcsolódó romantikus legenda történetét a múzeumlátogatás során ismerhetjük meg), vagy „kuratórium”. De a látogatók vethetnek egy pillantást a világos és barna sörök receptúrájára, a XX. század eleji címkékre, valamint a sörkészítéshez szükséges eszközökre is. Érdekes kiállítási tárgy egy régi fahordó, valamint megtekinthető a különböző formájú és nagyságú gazdagon díszített söröskorsók gyűjteménye, a különböző korokból és országokból származó üveg, kerámia és fém serlegek és palackok. A kiállított tárgyak közül az egyik legértékesebb egy 1797-ben keltezett, magas, szőke lembergi férfi végzettségét igazoló oklevél (fénykép híján így próbálták bizonyítani a személyazonosságot, ezért részletes személyleírást adtak róla), amiben megerősítették, hogy lelkiismeretesen elsajátította a sörkészítés művészetét.

Lembergben, éppúgy, mint számos nyugat-európai városban, nemcsak az egyszerű emberek, de a szerzetesek is foglalkoztak sörfőzéssel. A múzeumban az ő történetüket egy egyedi összetételű kiállításrészben ismerhetjük meg.

A múzeum büszkesége és egyben legrégebbi kiállítási tárgya egy, a sörgyár területén talált, több mint 50 ezer éves megkövesedett fa darabkája.

A múzeumba látogatók egy videofilmet is megtekinthetnek a lembergi sörfőzdéről, illetve ellátogathatnak a kóstoló terembe is, valamint az ajándékboltban vásárolhatnak szuvenírt.

A múzeum – kedd kivételével – minden nap várja a látogatókat. A nyitva tartás kijevi idő szerint 10:30-18:00. A belépés gyerekeknek 10 éves korig ingyenes, kedvezményes jegyár fogyatékkal élők, diákok és nyugdíjasok számára igénybe vehető. A 18 év felettiek jegyára tartalmaz egy ingyenes sörkóstolási lehetőséget is. Tárlatvezetés is kérhető, de csak 7 főtől számítva.

Mindenkinek jó nézelődést, és kellemes kóstolgatást kívánok!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.